Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Bent Viscaal pakt F3-podium in Spa-Francorchamps en verstevigt leiding in rookie-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juni 2018 07:55 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS - Met onder andere een podiumplaats in het Euroformula Open heeft autocoureur Bent Viscaal zijn positie in het klassement verstevigd. Het achttienjarige racetalent uit Albergen staat daarin op de derde plaats en voert bovendien het rookieklassement aan. Op het circuit van Spa-Francorchamps werd hij zondag tijdens de derde ronde van het Formule 3-kampioenschap derde in race twee. In race één legde hij beslag op de vijfde plaats.

Bent Viscaal podium in Spa

Hoewel Bent er goed voorstaat, was het geen gemakkelijk weekeinde geweest, bekende hij. Tijdens de eerste kwalificatie kwam hij niet verder dan de tiende tijd. "Ik had geen goede slipstream", legde hij uit. "En die is erg belangrijk op Spa. Degene die beste slipstream had stond op poleposition. Ik moet er aan werken een betere slipstream te hebben. Ook heb je daarvoor een beetje mazzel nodig. Niemand wil zijn eigen slipstream weggeven en wil er zelf een hebben. We hebben nog veel geprobeerd met de set-up maar het kwam er niet uit zoals we gehoopt hadden. We hadden ook weinig track time, dus er was niet veel tijd om drastische veranderingen aan de set-up te doen."

Dat hij er niet in geslaagd was die slipstream te pakken was jammer, want op zich had de rijder van Teo Martin Motorsport een prima snelheid. "In de vrije trainingen zat ik er echt wel goed bij, was ik een paar keer derde." Maar door zijn mindere kwalificatie reed hij vervolgens een pittige eerste race. "Het was een chaotische race, het was een beetje overleven. Vijfde is niet geweldig, maar het kan slechter. Zeker als je van de tiende plaats bent gestart. Het was de eerste keer dat ik geen eerste rookie was dit seizoen. Dan mag het wel een keer."

Tijdens de kwalificatie voor race twee ging het al een heel stuk beter. Daarin denderde hij naar de derde tijd. "Ik had nu wel een slipstream. Hij was een stuk beter dan de eerste. Dus die tijd verraste me niet echt." Race twee startte hij vervolgens echter als tweede, omdat de nummer twee van de kwalificatie een gridstraf had gekregen wegens gevaarlijk rijgedrag in race één. Bent had vervolgens een prima start en na een mooie inhaalactie in bocht vijf lag de Overijsselaar zelfs nog eerste. "Maar de plek behouden was niet te doen."

Bent Viscaal

Al met al was Bent toch niet ontevreden. "Om te winnen kwam ik snelheid tekort, maar eigenlijk ook om derde te worden, dus wat dat betreft mag ik tevreden zijn. In race twee heb ik gemaximaliseerd met de derde plaats."

Tijdens de volgende ronde van het Euroformula Open, die in Hongarije wordt gehouden, moet het toch beter, vond Bent. "Gelukkig hebben we op de Hungaroring nog een collectieve testdag. Daar ben ik blij mee, want ik heb nog nooit op dat circuit gereden. Ik weet dat er weinig inhaalmogelijkheden zijn, en het is een high-downforce-baan, dus de kwalificatie wordt heel erg belangrijk. We gaan aan de gang met de afstelling, kijken hoe we meer snelheid uit de auto kunnen krijgen. En ikzelf moet me ook nog wat verbeteren.

Wat hij van het weekend daar moet verwachten? Bent: "Ik heb geen idee. Het ligt aan de test hoeveel progressie we boeken met de set-up. Maar natuurlijk streef ik naar podiumplaatsen en ik wil sowieso de beste rookie worden."

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS