Formule 1

Zwart-witte vlag bij de Formule 1 als een soort gele kaart: "Leidt niet tot meer gevaarlijke acties"

Uitgegeven door Bart • 10 september 2019 02:12 • Print artikel

Charles Leclerc kreeg tijdens de Grand Prix van ItaliŽ de zwart-witte vlag te zien. Het is een soort waarschuwing voor onsportief gedrag, een soort gele kaart bij voetbal. De vlag is onlangs geÔntroduceerd door FIA-racedirecteur Michael Masi, omdat de stewards in de eerste maanden van dit jaar te zware straffen hebben uitgedeeld. Denk aan Max Verstappen in Monaco of Sebastian Vettel in Canada. Volgens Masi doet de zwart-witte vlag zijn werk en leidt het niet tot gevaarlijker rijgedrag van de coureurs. In Monza kreeg Leclerc de vlag te zien nadat hij Lewis Hamilton naar buiten hadden gedwongen bij het ingaan van de Variante della Roggia.

Leclerc Hamilton


"Het was een mooi, hard gevecht", zegt Masi bij Sky Sports F1. "De zwart-witte vlag is er met een reden en hier is het perfect toegepast. Ik denk niet dat deze nieuwe vlag leidt tot meer gevaarlijke acties."

"Als er duidelijk contact was geweest, hadden we de actie meer in detail bekeken, maar dit is gehandeld naar het principe om de coureurs meer te laten racen. Deze filosofie hebben we met de teams, de F1 Group, de coureurs en de FIA gedurende dit jaar bedacht en onderschreven. Tijdens het weekend in Spa hebben we de teams ook aangegeven vaker deze vlag te gaan gebruiken. Dit was het eerste voorval van de gele kaart van de motorsport."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS