Formule 1

Zandvoort wordt een circuit voor de dapperen: "We doen iets dat al tientallen jaren in de F1 niet is gezien!"

Uitgegeven door Peter Vader • 17 januari 2020 11:32 • Print artikel

Zandvoort wordt een Formule 1-circuit "voor de dapperen", volgens de ontwerper Jarno Zaffelli. Zaffelli, de baas van het Italiaanse circuitontwerpbedrijf Dromo, is belast met het aanpassen van de klassieke, door John Hugenholtz ontworpen Zandvoortse circuit lay-out vóór de Nederlandse GP van 2020. "Het is geen toeval dat zowel Zandvoort als Suzuka zijn ontworpen door Hugenholtz", vertelde Zaffelli. De naam van Hugenholtz komt voor op één van de twee gloednieuwe kombochten.

Zandvoort F1 GP racen op het nieuwe circuit

Tientallen jaren niet meer in F1 gezien
"Volgens onze simulaties zullen de coureurs op volle snelheid door Bocht 2 gaan en daarna zal het heel interessant zijn om te zien welke lijn ze nemen in de Hugenholtz-bocht," vertelde Zaffelli ook aan dagblad De Telegraaf. “De steile bocht overschrijdt de 18 graden. Dit wordt echt een circuit voor de dappere coureurs.” Sommige coureurs zijn echter sceptisch en geloven dat de strakke en bochtige lay-out van Zandvoort misschien niet erg opwindend is voor de Formule 1. “Je hoort altijd dat je op Zandvoort niet kunt passeren. Maar daarom zijn we juist ingehuurd om dat te veranderen", aldus Zaffelli. “We zien dit als het project met het hoogste risico en uitdaging, voor onszelf en ook voor het Formule 1-management en alle andere betrokkenen. Om de eenvoudige reden dat Zandvoort nou eenmaal anders is. We veranderen een historische plaats op een aantal punten en bedenken iets dat al tientallen jaren niet in de Formule 1 meer is gezien", voegde hij eraan toe.

Zandvoort F1 GP nieuwe kombocht

Verrassingselement
Zaffelli zei dat drones elke dag over Zandvoort vliegen om beelden van de bouwactiviteiten vast te leggen, maar dat de F1-teams nog steeds in het donker tasten over de eigenschappen van het vernieuwde circuit. "Teams hebben de onbewerkte gegevens, maar niet van het hele circuit", onthulde hij. “Dat zullen we nog een tijdje voor onszelf houden. We doen dat omdat we niet willen dat ze alle tijd van de wereld hebben om te simuleren. Door onze geheimhouding is er een verrassingselement!" Zaffelli meldde dat het asfalt eind januari zal worden gelegd. De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020 vindt plaats op 1, 2 en 3 mei 2020.

Zandvoort F1 GP nieuwe start finish

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS