Formule 1

Zak Brown: "We wilden zevenvoudig Grand Prix-winnaar Daniel Ricciardo twee jaar geleden al bij McLaren"

Uitgegeven door Peter Vader • 16 september 2020 06:35 • Print artikel

McLaren-CEO Zak Brown zegt dat het McLaren-team Daniel Ricciardo probeerde te contracteren voorafgaand aan het Formule 1-seizoen 2019, maar dat het dit jaar pas lukte nadat hij zijn beloften was nagekomen. Ricciardo, zevenvoudig racewinnaar, verbaasde de wereld toen hij ervoor koos om eind 2018 Red Bull te verlaten voor Renault. Volgens Brown probeerde het Woking-team Ricciardo ervan te overtuigen voor McLaren te kiezen in plaats van naar Enstone te gaan, maar de Australiër werd na enkele sombere seizoenen niet binnengehaald. "Een paar jaar geleden hadden we een verschrikkelijk seizoen achter de rug, één van onze ergste in de geschiedenis van McLaren en het enige wat ik op dat moment kon doen was Daniel beloven of beweren wat mijn bedoelingen waren", legde Brown uit aan de Fast Lane-podcast.

Daniel Ricciardo F1 McLaren


"Alleen maar woorden"
"Maar op dat moment zijn het alleen maar woorden: 'Ik ga een geweldige teambaas krijgen, ik ga een geweldige technisch directeur krijgen, we zullen de middelen krijgen die we nodig hebben' ... het waren heel veel beloften. Het was begrijpelijk dat hij zei ‘het klinkt allemaal goed’, maar je komt uit één van de slechtste seizoenen ooit in de geschiedenis van McLaren en ik denk dat het hem om die redenen uiteindelijk niet over de streep heeft getrokken. Een jaar later hebben we een heel sterk seizoen, nu kan ik zeggen in plaats van te zeggen dat ik een geweldige teambaas ga krijgen, dat ik Andreas Seidl heb, die volgens mij een enorm verschil maakt in het team. Ik ga een geweldige technisch directeur krijgen, ik heb er nu één, James Key."

"Andreas is een monster"
Ricciardo is een grote Andreas-fan en ik denk dat dat een grote rol speelde bij zijn besluitvorming, want hij zegt ‘Andreas is een monster’. Ik denk dat hij dat op een goede manier meent. Omdat ook geld geen probleem bleek en de resultaten er aan kwamen, was dat uiteindelijk de reden waarom hij deze keer wel de beslissing nam om naar ons te komen."

Perfecte timing
Bovendien gaf Brown toe dat de timing een handje hielp, vanwege Carlos Sainz die door Ferrari werd benaderd om Sebastian Vettel te vervangen. “We hadden de mogelijkheid om hem (Sainz, red.) ervan te weerhouden naar een ander team te gaan, maar je weet ook dat we altijd al Dan Ricciardo hebben gewild. Het was één van die momenten waarop de sterren de goede kant op stonden voor ons omdat Carlos de wens had om voor Ferrari te racen, wat volkomen begrijpelijk is. We zouden dat natuurlijk alleen hebben toegestaan als we dachten dat we iemand van Daniel's capaciteiten konden krijgen, iemand die we een paar jaar geleden al wilden. Dus zeiden we ‘waarom ga je niet op onderzoek uit en wij zullen het ook verkennen’. Als je de kans krijgt om een zevenvoudig Grand Prix-winnaar binnen te halen, dan zal dat voor ons allemaal goed uitpakken. ”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS