Formule 1

Wordt de Grand Prix van Canada ook geannuleerd? "Ik begrijp dat het een exceptionele situatie is, het besluit valt na Pasen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 maart 2020 09:59 • Print artikel

Inmiddels zijn er in de Formule 1 al acht races door het coronavirus geannuleerd. Hieronder valt ook de eerste Grand Prix van Nederland sinds 1985. Het lijkt erop dat er snel een beslissing genomen gaat worden over de race in Canada, die op 14 juni verreden moet gaan worden. “Op dit moment hopen we dat de race door kan gaan op 14 juni”, zegt organisator Francois Dumontier tegenover GrandPx.news. “Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn en van dag-tot-dag naar de situatie kijken. Als het niet door kan gaan zoals gepland, dan gaan we hem uitstellen.” De kaartverkoop gaat volgens de Canadees dan ook gewoon door, maar wil wel duidelijk zijn naar het publiek dat de pandemie van uur tot uur veranderd over de wereld.

Circuit Gilles Villeneuve Montreal Grand Prix Canada

“Het opzetten van onze installaties vraagt iets meer dan een maand, wat ons nog de tijd geeft voor een beslissing”, legt Dumontier uit. “Maar diverse van onze leveranciers zijn nu gesloten en we moeten gaan zien of zij hun activiteiten tegen het einde van april weer kunnen oppakken.” De reden dat Baku eerder geannuleerd werd, is doordat dit op een stratencircuit plaatsvindt.

“Ons assemblage vraagt minder tijd, dus hebben we meer tijd om ons er doorheen te manoeuvreren”, zegt de organisator van de GP van Canada. “Diverse factoren moeten hier in Quebec en over de hele wereld overwogen worden. De vraag van de grenzen is duidelijk beslissend, alsmede de mogelijkheid om van het ene land naar het andere te reizen. Tegen elke prijs willen we voorkomen dat we het evenement annuleren, tenzij het hele seizoen wordt geannuleerd.” Het finale besluit gaat volgens Dumountier vallen tussen Pasen en 1 mei. De Canadees heeft echter het vertrouwen dat als de race geannuleerd wordt, de race een andere plek op de kalender van dit jaar gaat krijgen.

“Iedereen moet concessies doen”, zegt de organisator. “Maar ik kan verzekeren dat Montreal een prioriteit voor de F1 is. We hebben in het verleden bewezen tot de meest populaire races te behoren.” Eén van die concessies is mogelijk om het raceweekend te verkorten van drie naar twee dagen. “Ik begrijp dat we hier in een exceptionele situatie zitten”, zegt Dumontier daarover. “Dit is in ieder geval een passende oplossing, als je die afzet tegen de andere mogelijkheden die worden overwogen. Ik wil het niet, maar we moeten ons nou eenmaal aanpassen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS