Formule 1

Williams beschermt jonge line-up: "Schuld ligt niet bij onze rijders, maar bij de auto"

Uitgegeven door Johann Petermann • 23 april 2018 13:29 • Print artikel

Technisch directeur van Williams Paddy Lowe houdt vol dat het team ‘erg blij’ is met hoe hun coureurs presteren en zegt dat het de auto is die nog niet op het gewenste niveau is. De raceformatie uit Grove heeft een nachtmerrie van een seizoen tot nu toe aangezien ze vaak steevast achteraan bungelen en als enige team nog nul punten hebben. Voor het seizoen begon hadden ze al kritiek gekregen op de rijderskeuze van de twee jongelingen Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Ze werden ervan beticht dat ze geld kozen boven kwaliteit en tot nu toe lijken de kritieken terecht. Lowe benadrukt echter dat de rijders ‘geen problemen veroorzaken’ maar dat het aan de auto ligt.

Paddy Lowe

“Wanneer je een wagen probeert te ontwikkelen is het natuurlijk het makkelijkst om een soort standaard test te ontwikkelen in een laboratorium met weinig variabelen,” vertelt Paddy Lowe tegen Crash.net. “Uiteindelijk wordt de auto echter bestuurt door een echte coureur en de kwaliteit van de coureur, zijn stijl, de manier van rijden, dat beďnvloed allemaal de ontwikkeling van de auto. En elke coureur is bovendien anders. Wij hebben twee relatief onervaren rijders maar we zijn erg blij met wat ze doen en ze veroorzaken geen problemen. We hebben simpelweg een auto gemaakt die niet op de manier presteert zoals we het bedoeld hebben.”

Auto, Motor und Sport meld dat de FW41 een kopie probeerde te maken van de gecompliceerde koeling van het vorige team waar Lowe werkzaam was: Mercedes. Dit is echter niet gelukt en door deze ontwerpfout was de ploeg genoodzaakt om de achterkant van de auto open te maken om oververhitting het hoofd te bieden. Een simpele oplossing voor extra koeling, maar dit leidt tot enorm verlies van downforce. “Als we het probleem met de koeling oplossen, winnen we gelijk 8 tienden,” vertelt een engineer aan het Duitse magazine.

Babe-box

Xtra

COLUMNS