Formule 1

Wie trekt aan het langst eind? De Formule 1 of de Formula E? Of hebben ze allebei bestaansrecht?

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 januari 2018 13:47 • Print artikel

Wie trekt aan het langst eind? De Formule 1 of de Formula E? Of hebben ze allebei bestaansrecht?. Formule E-directeur Alejandro Agag denkt dat zijn elektrische kampioenschap rond 2040 de enige levensvatbare vorm van motorsport is. Daarbij gaat de klasse zelfs de Formule 1 voorbij steken. Het kampioenschap is alweer in haar vierde seizoen en rijdt wereldwijd op stratencircuits in grote steden en lijkt alleen maar te groeien nu de straatauto’s ook steeds meer elektrisch worden. De klasse heeft inmiddels ook een enorme aantrekkingskracht op de autofabrikanten.

null


“Ik denk dat de Formule E echt heel, heel groot wordt”, aldus de Spanjaard tegen ESPN. “Ik geloof dat in 20, 30, 40 jaar tijd we de enige motorsport die overblijft zijn. We zijn waarschijnlijk de hoofdonderdeel van de motorsport, omdat de wereld elektrisch is. Als de wereld in 20, 30 jaar niet elektrisch is, dan zitten we in de problemen. Dus als het gebeurt, dan is de Formule E het kampioenschap van de auto’s.”

Grote fabrikanten als Renault, Audi, Jaguar en Land Rover hebben hun toetreding al gemaakt, terwijl de Duitse grote producenten als Porsche, Mercedes en BMW in aantocht zijn om in de komende jaren ook op de grid te staan. Daarnaast zijn er ook diverse grote sponsoren die instappen, zoals Allianz, Visa en Hugo Boss. Ook kondigde het bedrijf ABB zich als titelsponsor van het kampioenschap aan. Toch is de Formule 1 op dit moment de grootste in de autosport.

In 2015 zei Sir Richard Branson, de eigenaar van het team DS Virgin, dat de Formule E in 2020 de Formule 1 voorbij kan steken. Wanneer Agag tijdens de presentatie van ABB, gevraagd wordt of hij het eens is met die uitspraak, reageert hij bevestigend. “We willen ons niet graag in een competitie met de F1 zetten”, reageert de Spanjaard. “We houden van de F1, we denken dat de F1 fantastisch is. Maar ik ben het nooit niet eens met Richard Branson, hij is een slimme vent en hij heeft het de meeste keren bij het rechte eind.”

Toch is het voor de CEO een stuk sneller gegaan dan hij verwacht had met zijn kampioenschap. “Ik ben verrast”, aldus Agag. “We zijn onze verwachtingen toen we het project lanceerde, ver voorbij. We hadden ons dit niet kunnen voorstellen, toen we het project startten, dus we blijven mooie verrassingen houden, dat betekent waarschijnlijk dat we de juiste kant opgaan.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS