Formule 1

Weerversverwachting: Supertyfoon bedreigt Grand Prix van Japan! Suzuka lijkt in de baan te liggen van tyfoon Hagidis...

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 8 oktober 2019 18:31 • Print artikel

Dit weekeind staat de Grand Prix van Japan op het programma. Er wordt op het circuit van Suzuka geracet. Volgens de weersvoorspellingen woedt er een orkaan in het gebied waar gereden gaat worden, maar volgens Allard Kalff en Kees van de Grint hoeven we ons geen zorgen te maken dat de race niet doorgaat. Weerplaza spreekt in de weersvoorspellingen voor de F1 GP van Japan echter dat de tyfoon Hagibis in het weekeinde over Japan trekt en naast orkaanwinden ook een enorme hoeveelheid regen brengt.

Max Verstappen

“Ik heb een keer eerder een race-weekeind in Japan meegemaakt. Toen was het ook echt noodweer. Van tevoren zeiden mensen ook dat het misschien afgelast zou worden en ik moet ook toegeven dat er zaterdag niet geracet werd. Alleen op zondag ging de race gewoon door. Dus ik denk niet dat we ons zorgen hoeven te maken dat de race wordt afgelast”, zei F1-analist en 'weerman' Kees van de Grint.

Volgens Weerplaza vormt supertyfoon Hagibis een bedreiging voor het Formule 1-circus dat komend weekend neerstrijkt op Suzuka in Japan. Hagibis is een bijzonder exemplaar, in 24 uur tijd explodeerde de tropische storm tot een supertyfoon.

Eerder was Hagibis nog slechts een tropische storm, ver weg boven het westelijke deel van de Stille Oceaan. Maar in nog geen 24 uur tijd heeft de storm zich ontwikkeld tot een tyfoon. En het is niet zomaar een tyfoon, maar meteen een supertyfoon. Zo'n snelle ontwikkeling komt weinig voor. Hagibis bereikt naar alle waarschijnlijkheid vrij snel categorie 5; voor een tyfoon het hoogst haalbare. Er worden dan windsnelheden boven 250 km/uur gemeten.

Voorlopig blijft Hagibis op de oceaan en vormt daar een bedreiging voor enkele eilanden. Later in de week zet het systeem koers richting Japan. Volgens de verwachting neemt de tyfoon dan al iets in kracht af. Hagibis zal Japan niet als een categorie 5 tyfoon halen, maar zou nog best categorie 3 kunnen zijn. Daarmee blijft het een supertyfoon en een bedreiging voor veel Japanners. In het weekeinde trekt de tyfoon over het eiland en brengt naast orkaanwinden ook een enorme hoeveelheid regen.

Komend weekend bevindt het Formule 1-circus zich in Japan. Het circuit van Suzuka ligt even oostelijk van Kyoto en lijkt volgens Weerplaze nu exact in de baan van Hagidis te liggen...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS