Formule 1

Weersverwachting van Ed Aldus voor de GP Azerbeidzjan - wat voor weer wordt het in Bakoe?

Uitgegeven door Ed Aldus • 25 april 2018 10:14 • Print artikel

Het Formule 1-circus verplaatst zich het komend weekend naar Bakoe in Azerbeidzjan. Speciaal voor RaceXpress blikt weerman Ed Aldus vooruit op de weersvoorspellingen. Bakoe is gelegen aan de Kaspische Zee. Wat opvalt aan het klimaat is dat er slechts 210 mm aan neerslag valt over het hele jaar. Bij ons in Nederland valt gemiddeld 850 mm! De meeste neerslag valt in de periode oktober tot maart. De zomermaanden (juni, juli en augustus) verlopen droog met slechts 16 mm aan neerslag.

Bakoe Grand Prix Azerbeidzjan

Mede door het relatief koele water van de Kaspische Zee blijft de temperatuur in de zomer beperkt tot zo'n 30°. In de winter kan het soms flink onstuimig zijn! De gemiddelde middagtemperatuur komt in april uit op ongeveer 22°. In de nacht koelt het nog af naar een graad of 15. Er komen slechts 3 dagen voor met regen en de zon schijnt gedurende 260 uur.

Het weer tijdens de vrije trainingen ziet er vrijdag uitstekend uit met flinke zonnige perioden en het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ongeveer 24° en er staat een matige wind uit het zuiden.

Zaterdag wordt de laatst vrije training afgewerkt en gaan we voor de kwalificatieronde's. Het is opnieuw een droge dag met geregeld zon en het blijft tot de avond droog. Het blijft warm met in de middag een temperatuur van 24° en de matige wind draait daarbij naar het noordwesten.

Ook op zondag is het tijdens de Grand-Prix prima weer met zonnige perioden afgewisseld door wolkenvelden en blijft het de hele dag droog. Wel staat er een stevige wind uit het noorden waardoor de temperatuur minder hoog uitkomt dan de vorige dagen. De noordenwind waait krachtig, windkracht 6. Ook bestaat er kans op windstoten tot 75 km/u./Bron: Ed Aldus

Babe-box

Xtra

COLUMNS