Formule 1

Webber wint, Jenson Button en Brawn GP wereldkampioen!

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 18 oktober 2009 18:02

SAO PAULO - Jenson Button is de nieuwe wereldkampioen F1, zijn team Brawn GP is de nieuwe constructeurskampioen. Voordat het seizoen begon, zou niemand noch Button noch Brawn GP ook maar een kansje hebben gegeven, maar met nog één race te gaan heeft het team onder leiding van Ross Brawn de beide kampioenschappen binnengehaald. Mark Webber won een zeer chaotische race, de grote pechvogel was Rubens Barrichello die in de slotfase een lekke band kreeg. Button, die zijn internationale carrière begon bij GKS/Paul Lemmens op de karting in Genk, werd met zijn wereldtitel de opvolger van Lewis Hamilton.


Bij de start gingen al meteen een Ferrari en een McLaren in de rondte na de Senna S-bocht, Kimi Raikkonen liep schade aan zijn voorvleugel op. Amper een paar bochten later was de chaos compleet. Adrian Sutil duwde Jarno Trulli naar buiten, de Italiaan ging vervolgens over het gras en verloor de controle over zijn Toyota. Trulli schoot als een raket over de baan. Zijn onbestuurbare bolide raakte Adrian Sutil vol in de achterkant. Ook Fernando Alonso deelde in de brokken.

Tijdens de safte car-periode die daarop volgde zocht Kovalainen de pitlane op alsook zijn landgenoot Kimi Raikkonen. De Finse McLaren-rijder vertrok met zijn brandstofslang nog aan de auto, en Kimi Raikkonen zag een hele hoop benzine op zich afkomen. Toen de benzine de uitlaten van de Ferrari bereikte, ontstond een grote steekvlam. Gelukkig zonder al te veel schade, want Raikkonen kon zijn weg zonder problemen vervolgen.


Toen de safety-car van het toneel verdween, was Jenson Button ontketend. De Brit voelde dat hij de titel kon pakken. Nakajima was de eerste die een super-Button naast zich door zag komen, en ook Romain Grosjean kreeg het niet veel later aan de stok met de Brawn GP-coureur. Grosjean gaf zich niet snel gewonnen, maar Button ook niet en ging buitenom voorbij de Fransman - die zich niet geliefd maakte met zijn nogal gewaagde manoeuvre tegen de aanstaande wereldkampioen.

Daarna hing Button aan de achtervleugel van de Toyota van Kobayashi. De Japanner hield Button aanzienlijk op, en toen Rubens Barrichello de pitlane kwam opzoeken wist Button na veelvuldige inhaalacties langszij te komen. Nog zes rondjes had hij voor hij moest pitten en dat bleek uit zijn rondetijden.


Dat Button nu al de wereldtitel wilde pakken, stak hij niet onder stoelen of banken. Toen Kubica als derde de pitlane opzocht, zat Rubens Barrichello te sukkelen in het verkeer. De Pool kwam voor Barrichello weer de baan op en ook Webber ging voorbij de Braziliaan. De Red Bull-rijder pakte de leiding in de race, voor Kubica en Barrichello.

Sebastian Vettel ging zeer laat binnen, net zoals Lewis Hamilton. De Duitser ging op twee stops, maar Hamilton kwam pas halfweg koers binnen. Het werd nog spannend tussen Barrichello en Hamilton voor de derde plaats. Door een contact tussen de Brawn GP en de McLaren sloeg het noodlot voor de Braziliaan toe. Alsof hij nog niet genoeg pech kende met zijn strategie kreeg hij nu te horen dat hij druk verloor in zijn achterband.

Kamui Kobayashi liet zich gelden tijdens de race. Een zeer agressieve rijstijl bleef niemand onopgemerkt, eerst bij Button en later bij zijn landgenoot. Toen Kazuki Nakajima na zijn pitstop weer de baan opkwam, reed Kobayashi zijn landgenoot Nakajima van de baan. Die verloor de voorvleugel van zijn Williams, ging even de lucht in en verdween stuurloos in de bandenmuur.


Mark Webber won de race, voor Robert Kubica en Lewis Hamilton. Sebastian Vettel werd vierde, voor Jenson Button. Raikkonen werd nog zesde, voor Sebastian Buemi in de Toro Rosso. Een zeer ontgoochelde Rubens Barrichello moest zich tevreden stellen met het laatste puntje op de achtste plaats.

Uitslag
Pos  Driver        Team                      Time
1. Webber Red Bull-Renault (B) 1h32:23.081
2. Kubica BMW Sauber (B) + 7.626
3. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 18.944
4. Vettel Red Bull-Renault (B) + 19.652
5. Button Brawn-Mercedes (B) + 29.005
6. Raikkonen Ferrari (B) + 33.340
7. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 35.991
8. Barrichello Brawn-Mercedes (B) + 45.454
9. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 48.499
10. Kobayashi Toyota (B) + 1:03.324
11. Fisichella Ferrari (B) + 1:10.665
12. Liuzzi Force India-Mercedes (B) + 1:11.388
13. Grosjean Renault (B) + 1 lap
14. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 lap

Fastest lap: Webber, 1:13.733

Not classified/retirements:

Driver Team On lap
Nakajima Williams-Toyota (B) 31
Rosberg Williams-Toyota (B) 28
Heidfeld BMW Sauber (B) 22
Sutil Force India-Mercedes (B) 1
Trulli Toyota (B) 1
Alonso Renault (B) 1

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS