Formule 1

Wat zijn de regels omtrent een geschorste racewagen?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 januari 2020 05:08

Wat zijn de regels omtrent een geschorste racewagen?
Voor menig man of vrouw is een echte racewagen bezitten een droom. Maar mocht je in staat zijn om een mooie Lamborghini in je bezit te krijgen, dan is dat geen auto waar je dagelijks mee rondrijdt. Sterker nog, je kunt behoefte hebben om je raceauto langdurig te stallen.

racewagen Lamborghini Huracán sportauto Pricewise


Waarom zou je een raceauto stallen?
Er zijn verschillende soorten raceauto's. Maar een kostbare raceauto is niet echt geschikt voor de openbare weg. Denk daarbij aan een Ferrari, Lamborghini of een Bugatti. Deze auto's zijn gemaakt om mee te racen en dat kan, of mag, nu eenmaal niet op de Nederlandse wegen. Daarnaast zijn ze niet alleen in aanschaf peperduur. Ook onderhoud is duur. Nog maar te zwijgen over het benzineverbruik. Een keer het gaspedaal intrappen en de halve tank is leeg. Deze auto's worden dan vooral ook gekocht als investering. De eigenaar is de trotse bezitter van een echte raceauto en mag hier dagelijks van genieten. Ondertussen stijgt ook nog de waarde van de auto. Als dit het geval is, dan is er de mogelijkheid tot het schorsen van een auto.

Wat houdt schorsen van je raceauto in?
Iedere auto in Nederland moet verplicht een WA-verzekering hebben en wordt aangeslagen voor de motorrijtuigenbelasting. Als je je racewagen alleen als investering hebt gekocht en er niet mee gaat rijden, dan kun je deze laten schorsen. Een schorsing kun je aanvragen via de RDW. Dit kan zowel online als bij een RDW-loket. Een schorsing houdt in dat de raceauto niet de openbare weg op mag en dat jij bent ontheven van de wettelijke verplichtingen. Zo hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen, hoeft je raceauto niet verzekerd te zijn en geldt er ook geen APK-plicht. Zodra de RDW de schorsing heeft geaccepteerd, gaat deze direct in. Je hebt daarbij de keuze voor een looptijd van de schorsing voor 1, 2 of 3 jaar. Na deze schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af en moet je de auto weer verzekeren en wordt je aangeslagen voor motorrijtuigenbelasting. Het is wel mogelijk de schorsing te verlengen.

Verzeker de stalling van de racewagen
Je hoeft voor je geschorste raceauto geen verplichte WA-verzekering af te sluiten. Dit is ook niet nodig want je mag niet rijden en je kunt daarom geen schade aan voertuigen van derden maken. Maar schade aan je eigen auto kan altijd voorkomen, bijvoorbeeld door brand in je garage. Is je auto veel waard, dan kan het verstandig zijn om toch een beperkt casco of allriskverzekering af te sluiten, zodat je auto bij schade goed is verzekerd. Kijk ook je opstalverzekering na om te controleren hoe je garage zelf is verzekerd. In de regel zal een garage bij via de opstalverzekering van je woning meeverzekerd worden. Al kunnen de voorwaarden per verzekeraar verschillen. Meestal moet het oppervlak van de garage binnen een bepaald aantal vierkante meters vallen, wil de garage meeverzekerd zijn met de opstalverzekering van de woning. Bij een grotere garage wordt de premie wat hoger of je kunt een aparte garageverzekering afsluiten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS