Formule 1

Wat moet er veranderen voor Formule 1 naar Assen komt? Arjan Bos geeft tekst en uitleg + VIDEO

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 januari 2018 12:04

ASSEN - De kans dat de Formule 1 naar Assen komt is een stuk groter geworden. Het TT-Circuit heeft een positieve beoordeling gekregen van autosportfederatie FIA. Wel moet de baan speciaal worden aangepast voor de komst van de hoogste klasse van de autosport. Wat moet er dan aangepast worden? TT-voorzitter Arjan Bos geeft tekst en uitleg!

Max Verstappen Formule 1 op TT-circuit Assen

Het TT Circuit heeft de licentie overigens nog niet gekregen, maar het ziet er wel goed uit. "Met het doorvoeren van enkele relatief eenvoudige aanpassingen voldoet het circuit volgens Whiting aan alle eisen, onder andere op het gebied van veiligheid, voor het verkrijgen van de licentie", zei TT-voorzitter Arjan Bos tegen RTV Drenthe.

Bos denkt dat de aanpassingen op korte termijn gerealiseerd zullen worden. Zo moeten er kerbstones worden aangelegd. Dat zijn de rood-witte stroken langs bochten. Verder moeten er op verschillende plekken vangrails en zogeheten Tecpro Barriers (een soort veiligheidsbarrière) komen.

Aan het circuit zelf wordt vrij weinig veranderd. Wel moet de Veenslang (een recht stuk) verlengd worden, waardoor coureurs kunnen inhalen. In de Strubben-bocht wordt het asfalt verbreed, zodat coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. Het gaat om een totale investering van 1 tot 2 miljoen euro. Een bedrag dat Bos graag op tafel legt.

Dat het circuit niet heel veel aangepast wordt, was voor Arjan Bos een belangrijke voorwaarde. "Het specifieke karakter van het circuit blijft gewaarborgd. De lay-out voor het motorcircuit blijft bovendien onaangetast." Eerder zei Bos dat de MotoGP de hoogste prioriteit heeft. De TT-races komen dus niet in gevaar.

Eind vorig jaar werd het circuit ook al technisch gekeurd op basis van scans van de lay-out. Toen bleek na een computersimulatie dat het TT Circuit al voldeed aan alle veiligheidsnormen en dat ook de breedte van het circuit toereikend was.

Wat gaat er nu gebeuren?
De volgende stap voor het circuit is een bezoek van Formula One Management (FOM). De FOM gaat kijken naar de faciliteiten op het circuit. TT-voorzitter Bos verwacht daar geen problemen.

De grootste uitdaging zal worden om een plek op de racekalender te krijgen. Toch hoopt Bos dat in 2019 of 2020 de eerste Formule 1-race ooit op het TT Circuit in Assen wordt verreden.

Overigens hoeft het circuit geen nieuwe geluidsvergunningen aan te vragen. Een eventuele Formule 1-race past namelijk binnen het aantal geluidsdagen, waar een vergunning voor afgegeven is.



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS