Formule 1

Waarom Robert Kubica het F1-stoeltje niet kreeg: "Robert liet eind 2017 te weinig zien"

Uitgegeven door Bart • 23 januari 2019 13:53 • Print artikel

Robert Kubica moest het in 2018 doen met een reserverol bij Williams achter Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Dat de keuze op de twee jonkies viel, heeft deels ook te maken met de mindere testen van de Pool eind 2017. Kubica reed eind 2017 een test voor Williams in Abu Dhabi en na een analyse werd voor de jonge Rus gekozen. "Na een zorgvuldig proces hebben we destijds voor Sergey gekozen", legt technische baas van Williams Paddy Lowe uit. "Ik denk dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Robert liet eind 2017 gewoonweg te weinig zien."

Robert Kubica


In zijn reserverol in FP1's en andere testen heeft Kubica het team overtuigd om hem naast nieuweling George Russell te posteren. "Het is nooit makkelijk om op basis van de technische basis een keuze te maken", stelt Lowe. "In het verleden werd niet naar de data gekeken, maar ging het kiezen van een coureur op gevoel."

Het feit dat Kubica eind 2017 niet zijn beste vorm naar boven heeft kunnen halen, heeft volgens Lowe aan hem geknaagd. "Natuurlijk was dat teleurstellend voor hem, maar na twaalf maanden kennen we elkaar beter en zien we wat hij kan bijdragen aan het team en hoe hij kan presteren. Dat speelde ook mee in onze keuze voor Robert."

Lowe is ervan overtuigd dat Kubica geen fysieke klachten zal ondervinden als F1-coureur. Klachten die mogelijk nog voort kunnen komen uit zijn zware rally-ongeluk in 2011. "Dat hebben we ook meegenomen in onze afweging, maar je kunt het niet negeren. Maar nu we onze beslissing hebben genomen, hebben we veel vertrouwen in zijn terugkeer in de F1. Ik denk daar al niet meer aan en voor ons is het geen issue meer."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS