Formule 1

VIDEO: Ayrton Senna da Silva en zijn rivaal: Een verzoening op zijn sterfdag

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 mei 2014 20:26

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de illustere Ayrton Senna overleed tijdens de Grand Prix van San Marino. Nog altijd wordt de Braziliaan als de beste coureur genoemd die ooit in de Formule 1 gereden heeft. Ondanks dat er diverse coureurs meer wereldtitels behaalden dan de coureur uit Sao Paulo.

Ayrton Senna was een man van uitersten en bracht vele offers om de beste op het circuit te zijn. Op de baan was hij meedogenloos en moest iedereen voor hem wijken in zijn doel om te winnen, hetgeen de Braziliaan niet altijd populair maakte. Aan de andere kant had hij een sublieme wagenbeheersing, waar weinig tot geen coureurs aan konden tippen, hetgeen waar hij de echte autosportfan voor zich mee wist te winnen. In handen van Aytron Senna leek het alsof de auto over het circuit danste.

Toch had de coureur een vijand nodig om te kunnen presteren. In de ogen van Ayrton Senna was Alain Prost de grootste coureur en die moest verslagen worden. Ze begonnen als teamgenoten bij McLaren, maar al snel werden het de grootste kemphanen die de Formule 1 heeft gekend. De coureurs maakten er een wedstrijd van om zo lang mogelijk bij de besprekingen van het team te zitten. Het dieptepunt kwam in 1989 in Japan toen de coureurs samen van de baan gingen en Alain Prost de titel voor zich opeiste. Ayrton Senna kreeg de schuld van het incident en dreigde zelfs te stoppen met de Formule 1. Het verhaal gaat dat uiteindelijk de FIA-president Jean Marie Balestre zelf de excuusbrief van de Braziliaan schreef, omdat de McLaren-coureur dit zelf weigerde.

De Fransman vertrok naar Ferrari, maar de rivaliteit was niet over. In Japan gingen de twee coureurs er in 1990 wederom samen vanaf, alleen ditmaal was de wereldtitel voor Ayrton Senna. Het jaar daarna vertrok Alain Prost bij Ferrari, om eind 1992 aan te kondigen dat hij het volgend jaar bij Williams ging rijden. In het contract met Williams, had de Professor laten opnemen, dat Ayrton Senna niet naast hem mocht komen rijden bij het Engelse team. Het zorgde ervoor dat de McLaren-coureur de Fransman een lafaard noemde tijdens en persconferentie na de wedstrijd.

In 1993 pakte de Fransman in de superieure Williams de wereldtitel. Toch kon Ayrton Senna hem een aantal keren verslaan. Zo vernederde hij de Williams-coureur met zijn McLaren-Peugeot in een verregend Donnington. De professor zet na het seizoen een punt achter zijn loopbaan en het maakt de weg vrij voor Ayrton Senna om naar Williams te vertrekken. In de tussentijd is een nieuwe plaaggeest voor de Braziliaan opgestaan: Michael Schumacher benadert de hoogste klasse van de autosport met dezelfde gedrevenheid als hij altijd gedaan heeft. Het maakt het leven voor de geliefde coureur er niet gemakkelijker op.

Op de dag van de Grand Prix van San Marino spreken Ayrton Senna en Alain Prost elkaar voor de Franse televisie. De Braziliaan spreekt de woorden uit: “I miss you, Alain”. Achteraf maakte de beste coureur ter wereld het een paar uur voor zijn dood goed met zijn grootste rivaal. Wanneer je achteraf de beelden bekijkt van het moment voor de start van de Grand Prix, dan heeft hij geweten dat het zijn laatste race was. Is dat de reden waarom Ayrton Senna het goed maakte met zijn grootste rivaal?

Door Top Gear werd een aantal jaar geleden een tribute gemaakt over de legendarische coureur. Deze tribute laat duidelijk zien, waarom Ayrton Senna de beste coureur allertijden was:


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS