Formule 1

Vandaag jarig: Keke Rosberg viert zijn 70e verjaardag

Uitgegeven door Stefan Kerk • 6 december 2018 15:25 • Print artikel

Groot feest voor Keke Rosberg. De Finse voormalig wereldkampioen F1 en vader van ex-wereldkampioen Nico Rosberg mag vandaag 70 kaarsjes uitblazen.

Keke en Nico Rosberg

Keke Rosberg werd in 1948 geboren als Keljo Erick Rosberg in het Zweedse Solna, waar zijn vader op dat moment studeerde, maar al vroeg ging de jonge Rosberg terug naar Finland, waar hij langzaam aan bouwde aan een autosportcarrière. Rosberg was een laatbloeier, hij maakte in 1978 op 29-jarige leeftijd zijn debuut in de Formule 1 bij Theodore. In hetzelfde seizoen reed hij ook nog voor ATS en was hij teamgenoot van Michael Bleekemolen. In 1979 maakte hij de overstap naar Wolf, maar ook daar scoorde hij geen punten mee.

Daarna ging het bergopwaarts met Rosberg. In 1980 tekende hij bij Fittipaldi en tijdens zijn debuut voor het team pakte hij gelijk zijn eerste podiumplaats en punten. Hij eindigde dat seizoen als tiende in het WK met 6 punten. Na een slecht seizoen in 1981 met Fittipaldi verkaste hij in 1982 naar het grote Williams. Tegen de verwachtingen in, pakte Rosberg ineens het wereldkampioenschap. Hij won dat seizoen slechts 1 race, maar zijn auto bleef vaak genoeg heel om genoeg punten bij elkaar te sprokkelen.

Rosberg bleef na zijn wereldtitel bij Williams, waarvoor hij uiteindelijk in totaal 5 overwinningen en 15 podiumplaatsen pakte. In 1986 stapte hij over naar McLaren, waar hij nog één seizoen voor reed. Rosberg behaalde in dat seizoen een zesde plaats in het WK met 1 podiumplaats en 22 punten. Na dat seizoen hield hij het voor gezien. Tussen 1992 en 1995 reed hij nog vier seizoenen DTM, waarin hij in 1992 zijn beste seizoen kende met een vijfde plaats.

Keke en Nico Rosberg behoren nog altijd tot het tweetal vaders en zoons die beiden een wereldtitel wonnen. Het andere duo is Graham en Damon Hill.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS