Formule 1

Lewis Hamilton verovert zesde wereldtitel, Valtteri Bottas wint USA GP, podium Max Verstappen + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 3 november 2019 21:15

Austin - Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten van Amerika op zijn naam geschreven. Op het Circuit Of The Americas in Texas was de Fin te snel voor Lewis Hamilton. Het derde treetje van het podium was voor Max Verstappen die dicht bij de tweede positie kwam in zijn honderdste GP. Lewis Hamilton reed in stijl naar zijn zesde wereldtitel Formule 1 bij de coureurs. Charles Leclerc had niks te vertellen in Austin, maar pakte wel de snelste ronde in een tijd van 1:36.169.

Formule 1 2019 Lewis Hamilton


De race ging van start met Valtteri Bottas op pole position. Na de eerste bochtencombinatie hield de Fin de leiding, Max Verstappen beleefde een goede start en troefde Sebastian Vettel af. Door de inhaalactie nam de Nederlander P2 over van de Duitser. Ook Lewis Hamilton streefde Ferrari voorbij waardoor Vettel en Charles Leclerc met elkaar in de clinch lagen. Leclerc bleek de snellere coureur en had voorlopig P4 in handen. Alexander Albon kwam in ronde twee de pits binnen na een touché met Carlos Sainz en zakte terug naar P20.

Na acht ronden was Sebastian Vettel de eerste uitvaller. Door een afgebroken achterwielophanging moest hij zijn Ferrari parkeren langs de baan bij bocht 8. Valtteri Bottas ging nog steeds aan de leiding. Max Verstappen op P2 kwam onder druk van Lewis Hamilton die in DRS-afstand kwam. Bij Red Bull was dit het teken om de Nederlander binnen te halen voor nieuwe banden. Verstappen kwam met de harde band terug in de race op P4. Door de vroege stop van de Limburger maakte ook Bottas een pitstop. Hamilton ging nu aan de leiding voor Charles Leclerc. De Fin kwam terug op de baan voor de nummer 33 en kon een ronde later Leclerc inhalen. Verstappen verschalkte de Monegask in ronde 17 en lag nu op P3, 4 seconden achter Bottas en 13 seconden achter Hamilton. In ronde 21 maakte Leclerc zijn pitstop die slecht verliep. De Ferrari-coureur viel terug naar P6 achter Nico Hülkenberg, de Duitser sloot aan achter zijn teamgenoot Daniel Ricciardo.

In ronde 23 riep Mercedes de leider in de wedstrijd naar binnen voor een pitstop, maar Lewis Hamilton wilde langer door en werd prompt ingehaald door zijn teamgenoot. Aan het einde van ronde 24 kwam de Brit alsnog naar binnen. Door zijn beslissing viel de Brit terug achter Max Verstappen op P3. Na 26 ronden noteerde de vijfvoudig wereldkampioen de voorlopig snelste rondetijd in 1:38.446. Alexander Albon had een hele inhaalrace achter de rug en schoof snel door richting top 10. In ronde 33 was Robert Kubica de tweede uitvaller. De Pool moest zijn Williams-bolide in de garage parkeren.

Formule 1 2019 Max Verstappen


Met nog 21 ronden te gaan maakte Max Verstappen zijn tweede pitstop en wisselde naar de gele band. Ook Valtteri Bottas kwam naar binnen, waardoor de leiding naar Lewis Hamilton ging en Verstappen terug zakte naar P3, 14,4 seconde achter de leider van de wedstrijd. Alexander Albon was in gevecht met Daniel Ricciardo om P6 en passeerde hem eenvoudig. Valtteri Bottas had op dat moment de snelste raceronde in handen in een tijd van 1:36.967 en kwam met rasse schreden dichterbij aan zijn teamgenoot. Max Verstappen zat 6 seconden achter de Fin. Alexander Albon maakte nogmaals een pitstop met nog 15 ronden te gaan en wisselde naar de rode band. De Thai viel wel terug naar P10, maar kon zich opmaken voor nog een paar inhaalacties. Charles Leclerc zette na een extra pitstop de snelste rondetijd neer in 1:36.169 en pakte zo het extra punt.

De top drie bestaande uit Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen kwamen dichter bij elkaar. Het verschil van Verstappen op de Brit was nog maar 5,7 seconden met zeven ronden te gaan. Bottas naderde Hamilton tot DRS-afstand. Met nog vijf ronden te gaan opende Bottas de aanval, Hamilton verdedigde succesvol. Max Verstappen zat nu op 2.8 seconden van de Brit. In ronde 52 lukte het Bottas wel om de leiding over te nemen.

Verstappen zat inmiddels met nog drie ronden te gaan een seconde achter Hamilton en lag op koers voor P2, maar door een schuiver van Kevin Magnussen was er een gele vlag in de tweede sector. Daardoor kon Verstappen geen inhaalactie op Hamilton meer doen. Valtteri Bottas won de race en Hamilton haalde zijn zesde wereldtitel binnen. Verstappen pakte in zijn 100ste Grand Prix een knappe derde plaats.

Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten van Amerika:

P 	Coureur 		Team					Laps/Time
1 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport 56 laps
2 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport + 5.002s
3 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Honda + 4.148s
4 Charles Leclerc Scuderia Ferrari + 52.239s
5 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing Honda + 78.038s
6 Daniel Ricciardo Renault F1 Team + 90.366s
7 Lando Norris McLaren F1 Team + 90.764s
8 Carlos Sainz McLaren F1 Team + 1 lap
9 Nico Hulkenberg Renault F1 Team + 1 lap
10 Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team + 1 lap
11 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing + 1 lap
12 Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda + 1 lap
13 Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team + 1 lap
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing + 1 lap
15 Romain Grosjean Haas F1 Team + 1 lap
16 Pierre Gasly Red Bull Toro Rosso Honda + 1 lap
17 George Russell ROKiT Williams Racing + 2 laps
Ret Kevin Magnussen Haas F1 Team DNF
Ret Robert Kubica ROKiT Williams Racing DNF
Ret Sebastian Vettel Scuderia Ferrari DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS