Formule 1

Valtteri Bottas ging tegen set-up Mercedes in: "Dit was zijn eigen keuze"

Uitgegeven door Bart • 11 juni 2021 05:40 • Print artikel

Valtteri Bottas zal de Grand Prix van Azerbeidzjan zo snel mogelijk willen vergeten. De Fin kwam in zijn Mercedes niet verder dan P10 in de kwalificatie en zakte in de race zelfs nog verder naar achteren. Als technologie directeur van Mercedes Mike Elliott wordt gevraagd waar het misging, wijst hij naar de afstelling van de W12. Bottas ging tegen de computersimulaties in en koos voor een configuratie met meer downforce.

Valtteri Bottas


Lewis Hamilton wist zich van vrijdag op zaterdag flink te verbeteren, maar scoorde ook geen punten dankzij zijn grote fout in de slotfase van de race. Bottas kwam het hele weekend niet in het goede ritme. "De setups van beide auto's waren redelijk gelijk, maar het grootste verschil zat in de afstelling van de vleugels", aldus Elliott in een reactie aan GP Fans.

"Lewis reed met minder downforce en dat was de snelste setup uit de computersimulaties. Valtteri koos zelf voor meer downforce. We hadden berekend dat het ongeveer een tiende per ronde tijdverlies zou opleveren. Het was zijn eigen keuze, omdat hij dacht dat dit sneller voor hem zou zijn."

Elliott legt uit waarom het team met de wens van de coureur meeging. "Bakoe is totaal verschillend circuit met Monaco. Op dit circuit is het moeilijk om de voorbanden op temperatuur te krijgen. Veel draait ook om het zelfvertrouwen van de coureur, aangezien je dicht langs de muren rijdt. Het was belangrijk dat Valtteri zich goed zou voelen in de auto. Zelfvertrouwen kan een betere ronde opleveren dan die tiende uit de computersimulaties."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS