Formule 1

UPDATE: weersvoorspelling Formule 1 AustraliŽ! Wat zijn de vooruitzichten in Melbourne?

Uitgegeven door Ed Aldus • 14 maart 2019 20:21 • Print artikel

Heel wat Formule 1-liefhebbers zijn aan het aftellen naar de allereerste F1 Grand Prix van het seizoen. Voor de Max Verstappen-fans is de grote vraag: Hoe gaat Max het doen in zijn RB15 met Honda Power? De eerste GP wordt traditiegetrouw verreden in het Australische Melbourne. Nog een vraag is: wat doet het weer? Professioneel weerman Ed Aldus, meteoroloog van onder andere RTV-Rijnmond, Buienradar en weerbewaking evenementen, geeft speciaal voor RaceXpress.nl de weersvoorspelling voor de GP van AustraliŽ.

Formula One Grand Prix Australia Albert Park Melbourne

In AustraliŽ begint binnenkort het herfstseizoen en daarmee is een eind gekomen aan een hete zomer. De warmste periode zien we in Melbourne tussen december en februari met temperaturen tot rond 40 graden. Begin van het jaar steeg de temperatuur in Tarcoola (binnenland van het zuiden van AustraliŽ) zelfs naar 49,1 graden! Zo heet is het in AustraliŽ nog nooit geweest. Afgelopen zondag liep het kwik in het noordwesten van AustraliŽ op Roebourne airport op naar 48,1 graden en dat is voor maart een nieuw landelijk hitterecord. In Alice Springs (midden van het land) liep het kwik op naar 42,6 graden en zo warm is het daar in maart in 90 jaar niet geweest.

Maart is normaal een overgangsmaand naar de komende winter en dat betekent dat het soms nog erg warm kan worden. De gemiddelde maximumtemperatuur in Melbourne bedraagt 23,7 graden. De hoogste temperatuur ooit in maart gemeten bedraagt 41,4 graden. Normaal schijnt de zon over de hele maand maart 210 uur en valt er over de hele maand slechts 5,4 mm aan neerslag.

Vrijdag worden de eerste vrije trainingen van dit seizoen gehouden in Melbourne. Het is een prima dag met zonnige perioden afgewisseld door wolkenvelden en het blijft droog. De temperatuur loopt op naar ongeveer 23 graden en er staat een matige zuidenwind. Er kunnen windvlagen voorkomen tot 40 km/u. De luchtvochtigheid bedraagt 's middags 52%.

Op zaterdag wordt de laatste vrije training afgewerkt en gaan we naar de kwalificatie-sessie. Ook op deze dag zien we een mix van flink wat zon en enkele wolkenvelden en blijft het droog. De zuidenwind voert warme lucht aan waardoor de temperatuur oploopt naar 28 graden. De luchtvochtigheid daalt in de middag naar 47%.

Op zondag zien we tijdens de Grand Prix weinig verandering in het heersende weertype. Het betekent een droge dag in Melbourne met veel zon en een paar wolkenvelden. Het wordt in de middag 27 graden en dat bij een luchtvochtigheid van 50%. Er staat in de middag een matige zuiden- tot zuidoostenwind. /Bron: Weerman Ed Aldus

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS