Formule 1

UPDATE: Weersverwachting Formule 1 in Japan - Tyfoon Hagibis zorgt zaterdag voor een zondvloed aan regen

Uitgegeven door Ed Aldus • 9 oktober 2019 10:11 • Print artikel

Komend weekend staat de Grand Prix van Japan op het programma. Speciaal voor RaceXpress.nl blikt professioneel weerman Ed Aldus, meteoroloog van onder andere RTV-Rijnmond, Buienradar en weerbewaking evenementen, vooruit op de komende dagen. De GP van Japan wordt gehouden in Suzuka, net ten oosten van Kyoto. De eerste Grand Prix werd in Japan gereden in 1976 en daarna nog in 1977. Daarna duurde het 10 jaar voordat de Grand-Prix weer terugkeerde naar Suzuka. Japan staat bekend om zijn vochtige subtropische klimaat. In de zomermaanden ligt de temperatuur dikwijls boven de 30 graden en in de winter is het er vaak koud met vorst. De gemiddelde temperatuur in oktober bedraagt 22,8 graden en de hoogste temperatuur ooit gemeten in deze maand bedraagt 32,7 graden. Over de hele maand valt er ongeveer 128 mm aan regen.

Weersverwachting Formule 1 in Japan

Het weer in Japan staat de komende dagen geheel in het teken van tyfoon Hagibis. De categorie 4 tyfoon verplaatst zich richting Japan. In het weekend trekt deze ten oosten van Japan langs en neemt dan af naar categorie 3 en later naar categorie 1. Het systeem gaat in Suzuka op zaterdag zorgen voor een zondvloed aan regen. Naar het zich nu laat aanzien loopt de Grand-Prix op zondag geen gevaar, er volgt dan namelijk een snelle weersverbetering. In 2014 had de Grand Prix ook al te maken met een Tyfoon. Jules Bianchi overleed destijds door een ongeluk als gevolg van aquaplaning waarna hij tegen een shovel botste.

Op vrijdag worden de eerste vrije trainingen verreden en het weer valt dan nog wel mee. In de loop van de middag neemt wel de regenkans toe op nadering van Hagibis. Het wordt 25 graden en er waait een zwakke noordenwind, windkracht 2.

Zaterdag is het tijd voor de laatste vrije training en de kwalificatierondes. Het is de vraag of deze wel kunnen worden verreden want er moet rekening worden gehouden met aquaplaning. Gedurende de hele dag valt er enorm veel regen, mogelijk tot wel 200 mm!! Er bestaat dan ook een grote kans op wateroverlast. Het wordt 's middags 23 graden. Wat de wind gaat doen is nu nog onzeker! Waarschijnlijk staat er een matige noordenwind, windkracht 4. Mogelijk wordt de wind noordwestelijk en krachtig (windkracht 5 of 6) met kans op zware windstoten tot rond 90 km/u.

Op zondag is het natuurgeweld achter de rug en mag op een forse weersverbetering worden uitgekeken. Mogelijk valt er in de ochtend eerst nog een bui, verder wordt het zonnig en blijft het in de middag en avond droog. De temperatuur boekt winst en komt uit op 25 graden. Er staat een matige noordwestenwind, windkracht 3 of 4. In de ochtend bestaat er nog wel kans op windstoten tot 75 km/u. /Bron: Weerman Ed Aldus.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS