Karting • GK4 Kartseries

Talent verloochent zich niet: broertjes Mart, Nout en Job Bult blikken terug op succesvol kartseizoen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 januari 2018 04:07 • Print artikel

OLDENZAAL – Ze zijn alleen al bijzonder in de paddock omdat ze als drie broers aan de wedstrijden in de GK4 meedoen. De naam Bult is wat dat betreft hoegenaamd bekend in het kartwereldje. Wat het verhaal nog mooier maakt is dat zowel Mart als Nout als Job hard op weg zijn een topper te worden. Alle drie kenden ze een succesvol en leerzaam seizoen.

Bult brothers karting

Heel raar is het niet dat alle drie de broers zijn gaan karten. Wat wil je als je vader in Oldenzaal een eigen kartbaan heeft! Zo kwamen ze alle drie op heel jonge leeftijd in aanraking met de sport. Inmiddels zijn ze dus alle drie een bekende verschijning in de paddock van de GK4. Hun prestaties spreken inmiddels voor zich.

Jobs seizoen vertoonde een duidelijke opwaartse lijn. Het leverde de twaalfjarige rijder de titel van beste rookie in de Mini Parilla-klasse in het GK4-kampioenschap dat hij op een knappe derde plaats afsloot. Het was een spannend gevecht om de podiumplaatsen geweest. Job, die oudste van de drie broers Bult, werd derde met één schamel punt verschil met de nummer twee. “Maar ik ben toch blij. Er deden 28 rijders mee in mijn klasse en het was pas mijn eerste jaar in de Mini Parilla. Ik heb in ieder geval mijn doelstelling gehaald.”

Dat was een podiumplaats. Dat hij een goed seizoen zou rijden, diende zich in Mariembourg al aan tijdens de eerste ronde van het kampioenschap. “Het was mijn eerste race in de Mini Parilla-klasse en ik werd meteen tweede in het dagklassement”, blikt hij tevreden terug. Het belangrijkste is, is dat hij in 2017 een betere rijder is geworden. “Het regenrijden gaat beter, mijn
bochtentechniek is vooruitgegaan en ik kan beter inhalen.”

Een klasse lager, in de Honda Cadet, was zijn negenjarige broertje Mart ook heel succesvol. Hij werd tweede overall. Vice-kampioen dus, een resultaat om te vieren! “Ik ben er heel blij mee”, zegt Mart. “Het ging goed omdat Wout (Hoffmans, kampioen, red.) en ik nek-aan-nek over de finish kwamen.” Hoewel het close was en hij natuurlijk liever kampioen was geworden, was er duidelijke verzachtende omstandigheid, realiseerde Mart zich. “Wout is elf en ik ben nog maar negen jaar.”

Terugblikkend springt er één race uit. “De eerste in Mariembourg vond ik de mooiste van het seizoen. Daar ben ik eerste geworden. In de eerste heat werd ik eerste, in de tweede heat was ik tweede de derde heat won ik ook. Ik vind het een leuke baan vanwege de lange rechte stukken. Dan kun je lekker hard gaan.”

Wat dat laatste betreft, daar komt ook wat anders bij kijken, weet de jonge coureur. “Om snel te kunnen zijn, moet je ook goed drinken en goed eten.” En dan is er nog iets dat helpt: “Ik krijg veel tips van de monteurs en van papa, en vroeger van opa (die deed aan autocross, red.). En onze andere opa had ook het racebloed in zich. Hij heeft 35 jaar Kartbaan Oldenzaal gedraaid! Via onze opa’s zijn we dus in contact met het racen gekomen.” In de slipstream van zijn broer Job gaat Mart naar de Mini Parilla-klasse. Hij kijkt ernaar uit. “Dat gaat nog harder dan Honda Cadet.”

De jongste telg van de racefamilie is Nout Bult. Hij is pas zes jaar, maar kart al drie jaar. Hij doet niets liever. “Karting is mijn hobby. In groep twee heb ik een spreekbeurt gedaan over, mijn papa heeft een kartbaan.” Nout eindigde als tiende in de eindstand van de Honda Cadet. Een knappe prestatie voor een jongen van pas zes jaar oud. “Ik vind kartbanen mooi waar je zo slingert. Kerpen vind ik daarom gaaf. Ik heb veel geleerd dit seizoen.”

Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste voor een jonge knaap als Nout. Hetzelfde geldt overigens ook voor zijn twee oudere broers. Alle drie nog steeds heel jong hebben ze laten zien dat het racen ze in het bloed zit. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de kartsport nog veel horen over de gebroeders Bult!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS