Formule 1

Sebastian Vettel wint voor Charles Leclerc in Singapore; Max Verstappen op podium met knappe derde plaats + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 22 september 2019 15:37

SINGAPORE - De Grand Prix van Singapore op het Marina Bay Street Circuit werd zondag gewonnen door Sebastian Vettel voor zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc. Max Verstappen finishte knap op P3 voor Lewis Hamilton. Valtteri Bottas sloot de Top-5 af voor Alexander Albon. Kevin Magnussen(P17) reed de snelste ronde van de race in 1:42.301.

Formule 1 2019 Max Verstappen


Charles Leclerc ging van start vanaf pole position en behield de leiding na de eerste bochtencombinatie. Lewis Hamilton kwam wat onder druk te staan van Sebastian Vettel, doch de Brit hield stand. Max Verstappen kwam goed weg en behield zijn vierde positie. Nico Hülkenberg kwam meteen naar binnen voor nieuwe banden na een touché met Carlos Sainz. Ook George Russell moest naar de pits voor een nieuwe neus. Daniel Ricciardo profiteerde van de malaise en stootte door naar P15.

Na tien ronden lag Charles Leclerc aan de leiding, voor Lewis Hamilton. De Mercedes coureur had Sebastian Vettel achter zich op een seconde afstand. Max Verstappen volgde het trio op P4. Valtteri Bottas kwam langzaam dichterbij aan de Nederlander en begon te denken aan een inhaalactie. Wat verder in het middenveld was Daniil Kvyat in gevecht met Daniel Ricciardo. De Australiër was de betere en nam P12 over van de Rus, die zelfs verder terugzakte doordat hij ook werd gepasseerd door Lance Stroll. Kvyat kwam in ronde 14 de pits in voor een pitstop en wisselde naar de harde band. Ook Sergio Perez wisselde van rubber. De Mexicaan viel terug naar P17 voor Kvyat en noteerde de snelste ronde in 1:46.683.

In ronde 19 kwam Kevin Magnussen naar binnen en gaf zo P10 aan Daniel Ricciardo. De Deen viel terug naar P14 voor Kimi Räikkönen. Bij Max Verstappen op P4 leken er wat problemen te zijn toen Valtteri Bottas ineens heel dichtbij kwam. Sebastian Vettel maakte een pitstop in ronde 20 en de Nederlander volgde. De Duitser kwam terug op P10 met Verstappen achter zich. De leider in de wedstrijd, Charles Leclerc, kwam een ronde later binnen en keerde weer terug op de baan tussen Verstappen en Vettel. Lewis Hamilton ging op dat moment aan de leiding met Bottas op P2 en daarachter Antonio Giovinazzi. Valtteri Bottas kwam ook naar binnen voor nieuwe banden en kwam tussen Verstappen en Alexander Albon terecht op P9.

Lewis Hamilton kwam naar binnen in ronde 26 voor zijn pitstop en gaf zo de leiding over aan Antonio Giovinazzi. Pierre Gasly volgde op P2 met Daniel Ricciardo op P3. Hamilton kwam direct achter Max Verstappen terug op de baan, die inmiddels P7 in handen had achter Charles Leclerc. Sebastian Vettel was Lance Stroll voorbij en sloot aan achter de Top-3. De Limburger kroop langzaam in de staart van Leclerc, die op zijn beurt bezig was Lance Stroll in te halen. De Ferrari coureur was de Canadees voorbij in ronde 28. Stroll kwam in ronde 30 binnen voor zijn stop, waardoor Verstappen kon doorstoten naar P6.

In ronde 32 leek de orde weer hersteld toen Charles Leclerc en Max Verstappen aansloten bij Sebastian Vettel. Lewis Hamilton reed op P4 voor zijn teamgenoot. Antonio Giovinazzi raakte enigszins in gevecht met Daniel Ricciardo, in het gevecht om P9. De Renault coureur werd echter het slachtoffer van een lekke band en moest terug naar de pits. In ronde 36 was de eerste uitvaller een feit. George Russel werd door Romain Grosjean geraakt en reed tegen de muur. De wedstrijdleiding zette de safetycar in. Verschillende coureurs, waaronder Giovinazzi, maakten handig gebruik van de situatie voor hun pitstop.

In ronde 40 werd de race weer hervat. Sebastian Vettel was goed weg, voor Leclerc. Max Verstappen bleef scherp en bleef op P3 met Lewis Hamilton achter zich. Aan de achterzijde van het veld was het duwen en trekken, waar Lance Stroll aan het kortste eind trok en lek reed. Leclerc kwam inmiddels in de DRS-zone van zijn teamgenoot Vettel. Een dikke seconde daarachter wachtte Max Verstappen geduldig af. Wederom werd de safetycar ingezet omdat Sergio Perez uitviel in ronde 44. De Racing Point-coureur moest zijn auto langs de baan parkeren, maar bleef ongedeerd. De herstart vond plaats met nog 15 ronden te gaan in reguliere raceafstand.

Sebastian Vettel, die nog steeds aan de leiding reed, gaf gas en was sneller weg dan Charles Leclerc. Max Verstappen op P3 bleef in de DRS-afstand van de Monegask. Lewis Hamilton zat op P4 nog steeds voor Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen en Daniil Kvyat waren op het einde van het rechte stuk in een heftig gevecht en schoten beiden rechtdoor. De derde safetycar was een feit in ronde 51 doordat ‘The Iceman' zijn Alfa Romeo moest parkeren naast de baan en daardoor uitviel. Na een ronde werd het sein groen gegeven en kon Sebastian Vettel weer het tempo gaan bepalen met een vroege herstart. Verstappen was wakker en zat kort op de Ferrari van Leclerc. Ook Lewis Hamilton op de vierde positie was scherp en zat dicht achter de Nederlander.

De slotfase was aangebroken en het gevecht in de achterhoede was ronduit pittig tussen Daniel Ricciardo (P13) en Kevin Magnussen (P14). De snelste ronde van de wedstrijd was vooralsnog in handen van Leclerc met een tijd van 1:45.054. De Top-10 zat te dicht op elkaar om daar een aanval op te doen met nieuwe banden en daarmee een extra punt te scoren. Met nog vijf ronden te gaan kwam Lewis Hamilton opzetten achter Max Verstappen, in een aanval voor het podium. De Nederlander op P3 bleef stabiel rijden ten opzichte van de Leclerc, die op P2 zijn teamgenoot naar de finish zag rijden. Sebastian Vettel noteerde een nieuwe snelste ronde van 1:44.802, terwijl Hamilton op stoom kwam en in de DRS-zone van de Limburger reed. Verstappen voelde de hete adem van de Brit met nog drie ronden te gaan in de wedstrijd. Het gevecht om het podium brandde los voor Hamilton. Verstappen kon alleen maar verdedigen en deed dit met verve.

Uitslag Grand Prix van Singapore:

P	Coureur			Team 					Tijd
1 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 61 laps
2 Charles Leclerc Scuderia Ferrari +2.641s
3 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Honda +3.821s
4 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport +4.608s
5 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport +6.119s
6 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing Honda +11.663s
7 Lando Norris McLaren F1 Team +14.769s
8 Pierre Gasly Red Bull Toro Rosso Honda +15.547s
9 Nico Hulkenberg Renault F1 Team +16.718s
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing +17.855s
11 Romain Grosjean Haas F1 Team +35.436s
12 Carlos Sainz McLaren F1 Team +35.974s
13 Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team +36.419s
14 Daniel Ricciardo Renault F1 Team +37.660s
15 Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda +38.178s
16 Robert Kubica ROKiT Williams Racing +47.024s
17 Kevin Magnussen Haas F1 Team +1m 26.522s
RET Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing DNF
RET Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team DNF
RET George Russell ROKiT Williams Racing DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS