Formule 1

Sebastian Vettel pakt overwinning op Silverstone, Max Verstappen valt in slotfase uit door pech

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 8 juli 2018 15:14 • Print artikel

De Grand Prix van Groot Brittannië zag Sebastian Vettel als winnaar over de finish komen in een spannende race. Het tweede treetje op het podium op het circuit Silverstone was voor een uitermate sterke Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen tekende uiteindelijk nog voor de derde plaats. Hamilton beleefde een dramatische start, doordat de viervoudig wereldkampioen getoucheerd werd door Kimi Raikkonen. De Brit viel terug naar de staart van het veld en het team moest tactisch goed uit de hoek komen. Red Bull anticipeerde hierop met een goede strategie om toch een podium te kunnen pakken. Echter een dubbele safety car gooide veel roet in het eten. Max Verstappen viel uit door een technisch mankement in de 47ste ronde tijdens een bloedstollend gevecht met Kimi Raikkonen.

Formule 1 2018 Max Versttappen


Tijdens de start op Silverstone, waar Lewis Hamilton op pole position van start ging in zijn thuis Grand Prix, pakte Sebastian Vettel meteen de leiding. Hamilton werd aangetikt door Raikkonen en spinde. Max Verstappen profiteerde en nam positie op P3 achter Valtteri Bottas. Hamilton liep schade op aan zijn achterkant door de touché met Kimi Raikkonen en viel terug naar de achttiende plaats. Na beraad van de stewards kreeg de Fin een straf van tien seconden toebedeeld.

Brendon Hartley viel ondanks een nieuwe krachtbron als eerste uit in de race. Sergio Perez had het aan de stok met Romain Grosjean, maakte een 180 en tikte bijna de twee Williams bolides van de baan. De Zuid-Amerikaan kon wel zijn weg vervolgen.

Raikkonen kwam binnen in de veertiende ronde, waar hij eerst de straf onderging en daarna wisselde hij naar de witte band. Wederom maakte Charles Leclerc een goede beurt door in de openingsfase in de top tien te blijven rijden en voor Raikkonen reed op P7. Hamilton was inmiddels teruggekomen tot P5. Max Verstappen maakte zijn pitstop in ronde 18, de Nederlander kwam weer terug op de baan op P5 achter de Brit. Daniel Ricciardo kwam een ronde later binnen voor vers rubber en retourneerde voor Raikkonen maar achter Verstappen.

Leclerc kreeg pech na zijn pitstop. Er ging iets niet goed met het linker voorwiel, waardoor de Monegask moest stoppen. Vettel maakte zijn pitstop in ronde 21 en koos voor de medium band. De Duitser gaf hiermee de leiding in de wedstrijd aan Valtteri Bottas. Bij de Zilverpijlen anticipeerde men door de Fin naar binnen te halen. Door de stop kwam Vettel weer aan de leiding met de Mercedes-bolides in zijn kielzog. De Red Bulls reden tactisch op P4 en P5. Williams sloot het veld met Lance Stroll en Sergey Sirotkin op de respectievelijk één na laatste en laatste positie.

Halverwege de race reden de Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjeam op P7 en P8 foutloos in de top tien. Nico Hulkenberg zat daar drie seconden achter. In ronde 26 moest Hamilton naar binnen voor een pitstop. De strategie van het team zorgde ervoor dat de Brit achter Raikkonen terugkwam. Dit gaf Verstappen P3 in handen. De Nederlander lag op dat moment tien seconden achter de leider van de race Vettel. Daniel Ricciardo komt in ronde 31 naar binnen voor de softband, het team van Red Bull nam hiermee een gok. Marcus Ericsson maakte in ronde 32 een flinke schuiver en raakte de bandenmuur bij bocht 12. De Sauber-coureur bleef ongedeerd, maar de bolide was afgeschreven. Door de crash werd de safety car ingezet, Vettel maakte van de situatie gebruik om een pitstop te maken, Verstappen volgde de strategie, maar Bottas koos hier niet voor.

De herstart volgde in ronde 37. Max Verstappen bleef dicht bij Hamilton, maar had ook Raikkonen dicht op zijn staart. De Fin ging Verstappen voorbij, maar de Nederlander pakte een bocht later zijn positie terug. Carlos Sainz maakte ook een stevige schuiver samen met Grosjean en beide coureurs vielen uit. Dit had wederom een safety car tot gevolg.

Met nog tien ronden te gaan, werd de race hervat voor de slotfase. Deze keer lette Raikkonen niet goed op en verloor bijna zijn P5 aan Ricciardo. Verstappen zat op P4 achter Hamilton, Bottas leidde met Vettel in zijn nek. Raikkonen zette een ronde later aan bij de Nederlander en ging hem voorbij. Een spectaculair gevecht ontpopte zich aan de kop van het veld. waar Vettel alles gaf om Bottas in te halen en vol voor de winst ging. De Zilverpijlen werden belaagd door de Ferrari's, de finale was een ware sprintrace.

Verstappen verloor zijn auto en maakte een uitstapje, maar kon toch nog op de baan komen en verloor veel plaatsen. De Nederlander klaagde over clipping en viel helaas toch uit. Op hetzelfde moment nam Vettel de leiding over van Bottas, die in het slot ook Hamilton en Raikkonen nog zag passeren. Ook Daniel Ricciardo probeerde het nog, maar daarvoor was de race te kort. De Australiër werd vijfde.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS