Formule 1

Sam Bird wint de eerste e-Prix! Voormalig kampioenen Buemi en di Grassi weten geen punten binnen te halen.

Uitgegeven door Jessica Ratering • 2 december 2017 19:03 • Print artikel

Sam Bird heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen in de Formule E. De coureur van DS Virgin Racing won de HKT Hong Kong E-Prix. De favorieten van vorig seizoen Sebastien Buemi (Renault E-Dams) en Lucas di Grassi (Audi Sport Abt Schaeffler) eindigden buiten de punten. Buemi moest genoegen nemen met de twaalfde plek en Di Grassi met een treurige achttiende plek.

Sam Bird FIA Formula E Hong Kong E-Prix

Vergne (TECHEETAH) pakte de poleposition tijdens de kwalificatie, ondanks een spin bij het opkomen van het rechte stuk. Daarmee heeft de Fransman al drie bonuspunten te pakken in het kampioenschap 2017-2018. Vergne wist bij de start uit de problemen te blijven en Oliver Turvey had een superstart. Turvey schoof van de zevende plek door naar de derde plek. Ondanks de krappe eerste hairpin verliep de start zonder problemen. Toch ontstond er chaos in de eerste ronde. In een chicane waar slechts één racelijn gevolgd kon worden, probeerden twee auto’s naast elkaar de bocht te nemen. André Lotterer was het kind van de rekening. Hij kon niet ontwijken en parkeerde zijn auto in de muur. Het leverde Lotterer overigens geen schade op aangezien het tempo ongeveer stapvoets was. Alle coureurs erachter moesten stil gaan staan, aangezien zij niet meer de bocht konden maken. Deze situatie leverde de eerst rode vlag op van dit seizoen. Een rode vlag was nog niet eerder vertoond binnen deze raceklasse. Dit zorgde lange tijd voor veel onduidelijkheid. Hoe en wanneer kon de race weer worden gestart? Uiteindelijk werd besloten om de race weer aan te vangen achter de safety car.

Buemi en Di Grassi vonden elkaar ook weer in deze race en raakten elkaar in de vijfde ronde. Het leek erop dat beiden zonder problemen hun weg konden vervolgen. Er volgde een mooi gevecht om de zesde plek tussen Buemi en di Grassi. In het middenveld kwamen meerdere mooie gevechten voor. Nick Heidfeld deed, in de negende ronde, een aanval op de derde positie van Turvey. Het lukte Heidfeld niet om Turvey in te halen. Abt zag zijn kans en haalde Heidfeld in en nam de vierde positie over. In ronde zestien moest Di Grassi zich dan toch melden in de pit. Er bleek toch iets mis met zijn achterwielophaging, waarschijnlijk een gevolg van de botsing met Buemi. Di Grassi stapte al vroeg in de race over in de tweede auto van het team van Audi. Ook Turvey viel weg. Na zo’n mooie start had de coureur lange tijd de derde positie weten vast te houden, maar moest deze positie dan toch opgeven.

Tijdens de achttiende en negentiende ronde was er een spannende strijd om de eerste positie tussen Bird en Vergne. In de twintigste ronde lukte het Bird om de leiding over te nemen van de man die op poleposition was gestart. Bird leek een snellere auto te hebben en kwam meteen goed weg.

Inmiddels was de race voor de helft gereden. De één na de andere coureur kwam de pit binnen om van auto te wisselen. Bird verremde zich in de pitlane en reed in op een muur. De Engelsman wisselde snel van auto, maar het was duidelijk dat dit niet ongestraft ging blijven. De fout van Bird leverde namelijk een onveilige situatie op in de pit. Hij deed er alles aan om het ga met de nummer twee Vergne zo groot mogelijk te maken, want een straf was te verwachten. Het oordeel van de Stewards kwam vrij rap, Bird kreeg een drive- through penalty. Zijn geluk was dat de pitstraat kort was. Bird reed door de pitlane en belandde weer op de eerste positie. Deze plek hield de Engelsman vast tot het einde van de race.

Sam Bird wint de eerste e-Prix

Di Grassi was eerder dan de rest van het veld naar binnen gegaan om zijn auto te wisselen. Zijn concurrent van vorig seizoen Buemi had ook pech. Na het uitrijden van de pitlane stopte zijn auto. Dit was een kwestie van resetten en de coureur kon zijn weg vervolgen, toch kostte dit veel tijd en verloor Buemi zo veel plekken. Uiteindelijk eindigden beide coureurs buiten de punten. Naar het podium mochten Sam Bird, Jean-Eric Vergne en Nick Heidfeld.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS