Formule 1

Robert Kubica over racen met een beperking: "Met drie geopende vingers rijden! Engineers waren in shock"

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 mei 2018 06:30 • Print artikel

Robert Kubica kreeg in 2011 een rally-ongeluk en daarmee leek de weg terug naar de Formule 1 geblokkeerd. Afgelopen winter kreeg de coureur de kans om te testen met de Renault en Williams F1-bolides. Het leverde de Poolse coureur een testrol op bij het laatste team. Kubica legt nu uit hoe hij nu in staat is om in een F1-bolide te rijden.

Robert Kubica

“Ik rij tot hoever mijn lichaam en mijn beperkingen het toestaan”, zei de Pool tegen Motorsport Week. “Na het ongeluk, ontdekte ik hoe een rotonde te doen in een straatauto; je hoeft het stuurwiel namelijk niet vast te pakken. Je kunt frictie gebruiken om te sturen. F1 is niet een straatauto, maar ik heb altijd in de school gezeten waar ze je een vogel in de hand geven en je de vogel zodanig moet vasthouden zodat ze niet wegvliegt. Maar je kunt het dier ook niet te strak vastpakken, want dan wordt het bang.”

“Dat is ook de manier waarop je een stuur vastpak. Toen ik in het verleden racete, eens in Maleisië tijdens één van de eerste weekenden in 2006, waren er beelden in omloop waarin je mij met drie geopende vingers zag rijden. Ik herinner mij dat de engineers in shock waren. Ze vroegen vroegen ‘Waarom?’ en ik zei:" ‘Ik weet het niet’, waarschijnlijk gebruik je niet alle kracht die je hebt, je moet gebruiken wat genoeg is.”

“Waarschijnlijk is de manier waarop ik rij genoeg voor wat ik doe, anders was ik nu niet in de F1. Anders denk ik dat ik deze kans niet had gehad om vorig jaar een test te doen van 160 ronden in een F1-auto. Het lijkt anders dan tien jaar geleden. En het lijkt anders dan wat de andere F1-coureurs doen. Maar... de uitkomst is bijna hetzelfde.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS