Formule 1

Robert Kubica: 'Ik vocht voor mijn leven toen rookies aan het racen waren'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 maart 2019 10:33 • Print artikel

Robert Kubica stelt dat hij er nooit spijt van zal krijgen te zijn teruggekeerd in de Formule 1, ondanks Williams' strijd. Hij wijst daarbij op zijn lange weg terug naar het kampioenschap in de nasleep van zijn ernstige rallyongeval.

Robert Kubica Williams F1


Kubica racete van 2006 tot 2010 in de Formule 1, maar zijn eenzittersloopbaan was ogenschijnlijk ten einde toen hij begin 2011 levensbedreigende verwondingen opliep bij een rallyongeluk. Dat leidde ertoe dat Kubica beperkingen aan zijn rechterarm overhield en hij keerde terug naar de rallysport, voordat hij midden 2017 begon met het verkennen van de mogelijkheden voor een Formule 1-comeback. Hij testte voor Renault voordat hij zich op Williams ging richten.

Kubica kreeg bij Williams een stoeltje voor 2019, maar zijn terugkeer viel samen met één van de ergste inzinkingen in de geschiedenis van het team, wat betekent dat hij wordt geconfronteerd met het vooruitzicht om het jaar achteraan de grid door te brengen."Vanwege mijn beperking lijkt het alsof ik me altijd meer moet bewijzen dan de anderen", zei Kubica. "Het enige dat ik kan doen, is proberen mijn werk zo goed mogelijk te doen en alle Grands Prix te verlaten met positieve en negatieve punten, omdat ik niet geloof dat er honderd procent positieve zaken kunnen zijn."

"Je kunt altijd dingen beter doen; zelfs als je races wint, kun je altijd nog beter worden. Ik denk dat ik eerlijk genoeg ben naar mezelf om goed en correct te beoordelen wat ik moet leren, waar ik moet leren en waar ik moet verbeteren. Ik denk dat alleen met deze aanpak me terug heeft gebracht naar de Formule 1. Het zou voor mij veel gemakkelijker zijn geweest om zes jaar geleden kansen in GT's en de DTM aan te grijpen, genieten van het racen daar."

"Het kan gebeuren dat ik aan het einde van het jaar iets zal betreuren, maar één ding zal ik niet betreuren en dat is dat ik het geprobeerd heb. Zo simpel is het."
Kubica voegde eraan toe dat zijn lange reis terug naar de Formule 1 hem een ander perspectief op de sport geeft in vergelijking met zijn tijdgenoten. "Toen bijvoorbeeld rookies aan het racen waren, vocht ik voor mijn leven", zei hij. "Dat maakt een enorm verschil als je het weekend nadert. Waar ik vandaan kom, daarover ben ik eerlijk tegen mezelf."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS