Formule 1

Robert Doornbos: "Wellicht heeft Honda de motor iets teruggeschroefd"

Uitgegeven door Bart • 4 mei 2021 10:28 • Print artikel

Robert Doornbos zag in Portim„o een wat weifelende Red Bull die moeite had met het vinden van de juiste balans. Max Verstappen wist er desondanks een tweede plaats uit te slepen. De Nederlander klaagde bij zijn team Red Bull regelmatig over het gebrek aan grip en topsnelheid. In een Q&A op Youtube blikt Doornbos terug op de derde race van het seizoen.

Max Verstappen


"Max vroeg het tijdens de kwalificatie: Wat is er met mijn snelheid op het rechte stuk gebeurd? Er ligt daar een heuvel die je moet beklimmen. Ik ben er even ingedoken en de Honda had op eigen kracht maar een topsnelheid van 314 km/uur. De Renault en Mercedes zaten ver boven de 320."

"De laatste bocht is easy flat, dat weten we, maar in die bocht trekken die auto's wel 4 tot 5G. Dan creŽer je frictie tijdens het sturen. Als je een krachtigere motor hebt, dan trekt die je er doorheen en hou je de toeren hoog. Als je dat heuveltje op moet, zit je hoog in de toeren en dan haal je een hogere topsnelheid voor bocht 1. In het geval van Honda daalden die toeren te veel. Daardoor had die motor net niet genoeg om hem er doorheen te trekken. Dan heb je langer nodig om op toeren en snelheid te komen. Honda heeft wellicht de motor iets teruggeschroefd, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het leek er wel op."

Moeten de Verstappen-fans zich zorgen gaan maken? "Mercedes zit natuurlijk ook niet stil. We weten ook dat de tokens op zijn en de teams mogen niet hele grote wijzigingen aan de motoren doen. Daardoor verwacht ik geen problemen voor de rest van het seizoen. Dit weekend hebben de updates van Red Bull zich niet echt kunnen bewijzen, omdat er zo weinig grip was. De auto's gleden te veel, daardoor kunnen de coureurs niet de juiste feedback geven over de updates. In Spanje gaan ze naar een circuit dat ze blind kunnen rijden en dan zullen we beter zien hoe de krachtsverhoudingen zijn na alle updates."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS