Formule 1

Rivalen van Red Bull zeggen dat er meer is: "Red Bull was snel over een ronde, maar ook snel op de rechte stukken"

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 november 2019 11:27 • Print artikel

Red Bull en Max Verstappen domineerden het Grand Prix weekend in Brazilië. De Nederlander won niet alleen de wedstrijd, de F1-coureur was ook de snelste in alle drie de kwalificatiesessies. Mercedes en Ferrari willen echter niet geloven dat het sterke weekend van Red Bull alleen komt door een sterkere Honda-motor. Zowel James Allison, technisch directeur van Mercedes en Ferrari teambaas Mattia Binotto geloven dat er meer speelt.

Max Verstappen Red Bull

"Ze waren sterk in Brazilië”, aldus Allison tegenover Racefans. “Zoals ze sterk waren in Mexico, maar daar hadden ze niet de kans om het te tonen. Je kunt op geen enkele manier zeggen dat het allemaal de motor was.”

Ook teambaas Binotto van Ferrari zegt dat de sterke prestatie van Red Bull niet alleen van de Honda achterin de auto komt. “Het is dezelfde motor als in de laatste races”, zegt de Zwitser. “Ze hadden deze progressie niet hier in Brazilië kunnen maken. Dus ik weet niet zeker of dat de juiste conclusie is.”

Volgens de Ferrari-teambaas heeft Red Bull een set-up gevonden die een betere rechte lijn snelheid geeft, zonder dat er iets aan prestatievermogen in de bochten wordt opgegeven. Daarentegen lijkt Ferrari de andere kant op te gaan in haar ontwikkeling. “Red Bull was snel over een ronde, maar ook snel op de rechte stukken. Dat moeten we analyseren”, aldus Binotto. “Maar als ik naar onze kwalificatie kijk in vergelijking met hen, denk ik dat we bijna in hun buurt zitten wat betreft de limiet van de grip en ook erg dichtbij zitten op de rechte lijn, ze zijn meer beperkt in het vermogen. Dus denk ik dat het een balans is tussen de aero-configuratie en wat je kiest.”

“Het is de eerste keer dat we misschien dichtbij zaten wat betreft de limiet van de grip en tonen dat als de Ferrari-auto in een andere set-up richting gaat, het een voordeel in de bochten gaat geven. Dus misschien is het allemaal relatief. Als we relatief wat in de bochten gewonnen hebben ten opzichte van hen, hebben zij zeker wat gewonnen ten opzichte van ons op het rechte stuk.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS