Formule 1

Racing Point beschuldigt Renault: "Dan moet je wel 100 procent zeker van je zaak zijn"

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 oktober 2019 13:00 • Print artikel

Racing Point heeft na de Japanse Grand Prix bij de FIA een protest van twaalf pagina’s ingediend. Het team van Sergio Perez en Lance Stroll beschuldigt het F1-team van Renault van vals spelen. Volgens het Britse team maken de Fransen gebruik van een systeem dat de rembalans automatisch aanpast. Als dat het geval is, denkt Ralf Schumacher dat Renault behoorlijk in de problemen zit.

Perez Ricciardo


“Het is een ongeschreven regel dat je alleen met dit soort beschuldigingen komt als je 100% zeker van je zaak bent”, reageert de Duitser tegenover Sky Duitsland. “Als dit het geval is, dan is dat natuurlijk een complete ramp voor Renault. Daarmee zouden ze voor de tweede keer van een voetstuk vallen. De eerste keer was in Singapore met Ricciardo toen ze gepakt werden met het energy recovery system dat teveel vermogen zou leveren. Als dit bewezen wordt, dan is het duidelijk vals spelen.”

Volgens de voormalig F1-coureur moeten ook de coureurs van het vals spelen weten, dus dat zou kunnen betekenen dat Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg ook in de problemen zitten. “Dit kan niet gebeuren zonder dat een coureur het weet”, aldus Schumacher. “Als je als coureur de rembalans niet één keer zelf hoeft aan te passen, dan moet het kwartje vallen… Een coureur is verantwoordelijk voor het aanpassen van de rembalans. Als dat automatisch gebeurt, geeft het je een behoorlijk voordeel in de bochten. Je kunt later remmen en de bocht door op een hogere snelheid. Een automatisch systeem kan dat altijd beter doen dan een mens.”

Schumacher heeft wel een verklaring voor het feit dat Racing Point zo zeker van zijn zaak is. “De meest logische optie is een klokkenluider. Er zijn meer dan 1.000 mensen die voor beide teams werken. Eentje van hen kan waarschijnlijk op een dag van baan wisselen. Dan is het mogelijk dat dergelijke informatie aan het licht komt.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS