Formule 1

R.I.P: Ex-wereldkampioen Moto GP Nicky Hayden (35) overleden

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 mei 2017 17:57

Ex-Moto GP-wereldkampioen Nicky (Nicholas Patrick) Hayden is overleden. Hayden liep vorige week woensdag in Italië ernstig hersenletsel op, toen hij tijdens het trainen op de fietsen in de buurt van Rimini, geschept werd door een auto. De Amerikaan liep zwaar hersenletsel op en vocht nadien voor zijn leven op de intensive care van het ziekenhuis in Cesena. Maandag is door het ziekenhuis bekend gemaakt dat Nicky Hayden (35) aan zijn verwondingen is overleden. Hayden was collega van Max Verstappen in de Red Bull-squad. Nicky reed dit seizoen voor Honda in de Superbikes, dat ook sponsoring had van Red Bull.

Nicky Hayden


Hayden, ook wel bekend onder zijn bijnaam ‘The Kentucky Kid” werd geboren op 30 juli 1981. De Amerikaanse coureur racete in het begin van zijn loopbaan in de Verenigde Staten alvorens in 2003 te debuteren in de Moto GP-klasse voor Repsol Honda. Daar nam de Nicky Hayden direct plaats naast Valentino Rossi. De coureur leek hiervan niet onder de indruk en werd direct vijfde in het kampioenschap. Nadat de Amerikaan progressie liet zien in zijn tweede jaar, werd hij derde achter Marco Melandri en wereldkampioen Rossi. In zijn derde jaar promoveerde hij naar eerste coureur bij Respol Honda en kreeg hij de beschikking over het beste materiaal. Hayden nam vanaf race 3 de leiding in het kampioenschap. Door een crash met zijn teamgenoot Dani Pedrosa, pakte Rossi de leiding weer terug. De Italiaan nam acht punten voorsprong op Hayden mee naar d elaatste GP, maar in deze laatste race maakte de Yamaha-coureur een van zijn weinige fouten en crashte in ronde 5. Daarmee was de weg open voor de titel voor de Honda-coureur. Hayden vocht voor plek 1, maar toen hij hoorde dat Rossi er af lag, nam hij gas terug en eindigde als derde. Het was voldoende om met vijf punten voorsprong kampioen te worden.

Na een moeizaam seizoen in 2008 scheidden de wegen tussen de coureur en Honda. De Amerikaan vertrok naar Ducati. Het volgende seizoen stond hij voor het Italiaanse merk aan de start. Het wordt geen gelukkig jaar, want hij kwam niet verder dan een 13e plek in het kampioenschap. Zijn slechtste resultaat in zeven jaar. Toch tekende de coureur voor nog twee jaar bij de Italianen. In dat jaar kwam ook Valentino Rossi over naar Ducati, welke ook voor twee jaar getekend had. Het jaar eindigde Hayden als achtste, terwijl hij in het jaar 2012 door onder andere blessures niet terug in de top van het kampioenschap kwam en plek 9 het maximale bleek.

Na het jaar 2013 stapte de coureur terug naar Honda met het Aspar Team. Na vijf jaar Ducati was het tijd voor een wisseling. De coureur reed uiteindelijk twee jaar voor het team. In 2014 eindigde hij als 16e en na 2015 vertrok Hayden uit de Moto GP. De Amerikaan maakte de overstap naar de Superbikes en ging rijden voor Ten Kate Honda, welke vanaf 2017 werd veranderd naar Red Bull Honda World Superbike Team. De coureur won in zijn eerste jaar direct een race. In 2016 keerde Hayden nog wel terug naar de Moto GP. De coureur viel in toen Honda-rijders geblesseerd waren. Zo viel hij in bij het Belgische Marc VDS en in Philip Island verving hij Dani Pedrosa.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS