Formule 1

Porsche SE genereert groepsresultaat na belastingen van 2,6 miljard euro

Uitgegeven door Peter Vader • 31 maart 2021 06:10

STUTTGART - Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) genereerde een groepsresultaat na belastingen van 2,6 miljard euro in het boekjaar 2020. Deze daling van 40,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (4,4 miljard euro) is voornamelijk toe te schrijven naar de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Het groepsresultaat van Porsche SE werd in belangrijke mate beïnvloed door het resultaat van de investering verantwoord op het eigen vermogen in Volkswagen AG, Wolfsburg, van 2,7 miljard euro, na 4,4 miljard euro vorig jaar. Op 31 december 2020 bedroeg de netto liquiditeit van de Porsche SE Group 563 miljoen euro (vorig jaar: 553 miljoen euro). Hans Dieter Pötsch, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche SE: “De Covid-19-pandemie resulteerde in een scherpe terugval in vrijwel alle grote economieën. Toen het aantal nieuwe gevallen begon te dalen, begon de automobielsector zich te stabiliseren in de tweede helft van 2020. Deze aangename ontwikkeling zorgde ervoor dat Porsche SE het afgelopen boekjaar een positief groepsresultaat na belastingen boekte, ondanks de aanhoudende moeilijke omstandigheden. ”

Hans_Dieter_Potsch, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche SE
Hans Dieter Pötsch, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche SE

Positieve ontwikkeling van durfkapitaalinvesteringen
De positieve ontwikkeling van de durfkapitaalinvesteringen bevestigt de investeringsstrategie van Porsche SE opnieuw. AEVA Technologies Inc. (AEVA), Palo Alto, Californië, waarin Porsche SE sinds begin 2018 een investering heeft in het lage eencijferige percentage, heeft op 15 maart 2021 zijn beursdebuut gemaakt op de New York Stock Exchange. Op de eerste handelsdag bedroeg de marktkapitalisatie ongeveer 3 miljard US dollar. Dienovereenkomstig is de waarde van de investering van Porsche SE in AEVA aanzienlijk gestegen in vergelijking met de waardering bij aanvang.

Bovendien kondigde Markforged Inc., Watertown, Massachusetts, een beursintroductie aan in februari 2021, waarvan de voltooiing halverwege het jaar wordt verwacht. Porsche SE verwacht ook van deze beursgang een waardestijging van zijn belang.

Lutz Meschke, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor vermogensbeheer: “De beursintroducties in de portefeuille van Porsche SE laten zien dat we op de goede weg zijn met onze beleggingsstrategie. Voortbouwend op deze successen willen we ook dit jaar verdere investeringen doen. ” In augustus 2020 werd een investering gedaan in Aurora Labs Ltd, Tel Aviv, Israël. De technologie van het softwarebedrijf wordt onder meer gebruikt voor zogenaamde wireless over-the-air software-updates in voertuigen.

PTV Planung Transport Verkehr AG (PTV), Karlsruhe zet ook zijn strategische ontwikkeling voort. De modernisering van het productportfolio en cloudgebaseerde oplossingen openen veelbelovende groeiperspectieven naarmate de digitalisering van mobiliteit versnelt. Ondanks een daling van de opbrengsten tot 107 miljoen euro in het boekjaar 2020 als gevolg van de pandemie (vorig jaar: 116 miljoen euro), werd op het niveau van PTV een positief bedrijfsresultaat gegenereerd op het niveau van het voorgaande jaar. "De ontwikkeling van PTV weerspiegelt de impact van de maatregelen die door het management zijn geïnitieerd in het kader van de strategische herschikking en zal het bedrijf duurzaam versterken", aldus Lutz Meschke.

Lutz_Meschke, lid van de raad van bestuur Porsche SE vermogensbeheer
Lutz Meschke, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor vermogensbeheer

Weinig beweging in juridische geschillen
Juridisch gezien was er weinig beweging in het boekjaar 2020. De meeste geplande hoorzittingen vonden niet plaats vanwege de Covid-19-pandemie. Naar aanleiding van een uitspraak van het Federale Hof van Justitie, heeft de hogere regionale rechtbank van Stuttgart in oktober 2020 een modelzaak aangesteld voor de zaak die daar aanhangig is volgens de Capital Markets Model Case Act (KapMuG). De eerste mondelinge hoorzitting over procedurele kwesties staat gepland voor eind juli 2021. Porsche SE is ervan overtuigd dat de rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen ongegrond en in sommige gevallen ook niet ontvankelijk zijn.

Porsche SE opgenomen in de MDAX
De preferente aandelen van Porsche SE zijn nu opgenomen in de MDAX sinds 22 maart 2021. Hans Dieter Pötsch: "We zijn hier verheugd over en verwachten dat het de interesse in onze aandelen verder zal vergroten."

Dividend van 2,21 euro per preferent aandeel, vergelijkbaar met vorig jaar
Voor het boekjaar 2020 stellen de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Porsche SE een onveranderd dividend voor ten opzichte van vorig jaar van 2,21 euro per preferent aandeel en 2,204 euro per gewoon aandeel. Net als vorig jaar komt dit overeen met een uitbetaling van ongeveer 676 miljoen euro.

Een besluit over het voorstel zal worden genomen op de jaarlijkse algemene vergadering van 2021, waarvan de datum nog moet worden vastgesteld. Porsche SE maakt de datum van de jaarlijkse algemene vergadering tijdig bekend op haar website www.porsche-se.com/en/investor-relations/financial-calendar.

Voorspelling voor 2021
Voor het fiscale jaar 2021 verwacht Porsche SE een herstel van de wereldwijde economische output, op voorwaarde dat de inspanningen om de Covid-19-pandemie duurzaam te beteugelen succesvol zijn. Op basis hiervan verwacht de raad van bestuur van Porsche SE een groepsresultaat na belastingen tussen 2,6 miljard euro en 4,1 miljard euro. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de ontwikkeling van het resultaat van de Volkswagen Groep. De nettoliquiditeit in de Porsche SE-groep zal naar verwachting variëren tussen 0,4 miljard euro en 0,9 miljard euro op 31 december 2021. Effecten van toekomstige organisatorische veranderingen op het niveau van de Volkswagen-groep en van toekomstige investeringen en desinvesteringen van de Porsche SE-groep worden niet meegenomen in de prognoses.

Porsche logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS