Pirelli prepareert zich op de strijd: Ferrari heeft in Australië de meeste podiumplaatsen, zal McLaren hen dit jaar evenaren?
Uitgegeven door Peter Vader • 11 maart 2025 09:00
Het 75e FIA Formule 1 Wereldkampioenschap staat op het punt van beginnen in Australië, in Melbourne's Albert Park om precies te zijn, de thuisbasis van een semi-permanent stratencircuit. De race in de hoofdstad van de staat Victoria markeert het begin van een lang seizoen van 24 races, dit recordaantal werd vorig jaar voor het eerst bereikt en tussen nu en het weekend van 5 tot en met 7 december zal de Formule 1 vijf continenten bezoeken.
De compounds
Nadat Pirelli vorig jaar zijn compoundkeuzes "zachter" had gemaakt, heeft het dezelfde drie compounds bevestigd voor de openingsronde van 2025, met het trio C3 als Hard, C4 als Medium en C5 als Soft. Vergeleken met een jaar geleden zijn de banden zelf echter geëvolueerd voor wat betreft de eigenschappen van zowel de constructie als de compound. De eerste is licht aangepast om de toegenomen aerodynamische belasting aan te kunnen, die waarschijnlijk wordt gegenereerd door de definitieve versie van de huidige generatie auto's. Wat dat laatste betreft, is de C3, de meest veelzijdige compound in termen van balans en degradatie, in wezen hetzelfde als de versie die de voorgaande twee seizoenen werd gebruikt. De C4 is aangepast om de kans op nerfvorming op het loopvlak te verminderen en degradatie te minimaliseren, iets dat ook is toegepast op de C5 om het gebruik ervan als geschikte raceband uit te breiden. Twee weken geleden, tijdens de pre-season test in Bahrein, deed de C3 het meeste werk en voltooide meer dan twee derde van de totale kilometerstand.
Teams en coureurs hebben daarom veel gegevens met betrekking tot deze band, die behoorlijk lijkt op die van vorig jaar, hoewel ze er rekening mee moeten houden dat het Sakhir-baanoppervlak heel andere eigenschappen heeft dan die ze in Albert Park zullen tegenkomen. Dat verklaart waarom in Australië de C3 de Hard is, terwijl het de Soft zal zijn als het kampioenschap in Bahrein aankomt.
Iets nieuws op het podium
De podiumceremonie van de Grand Prix van Australië markeert het begin van een samenwerking tussen Pirelli Design en Denis Dekovi, een wereldberoemde ontwerper, die 14 verschillende looks zal produceren voor de iconische Pirelli Podium Cap, die gedragen zal worden door de top drie finishers bij elke ronde van het F1 Wereldkampioenschap. Dekovic brengt een eerbetoon aan de tradities en culturele identiteit van het land dat de Grand Prix organiseert door het gebruik van kleur en materialen. Met meer dan 30 jaar ervaring in de wereld van sportkleding, brengt Dekovic zijn visie op tafel, met exclusieve stukken die prestaties, precisie en prestige belichamen, wat Pirelli's streven naar uitmuntendheid zowel op als naast de baan weerspiegelt. De collectie zal vanaf dit weekend te koop zijn op een nieuw, speciaal e-commerceplatform (https://store.pirelli.com/), te beginnen met de caps voor de eerste drie races van het seizoen.
Albert Park eerste echte test
Vorig jaar was de populairste strategie een two-stop, waarbij de Hard het meeste werk deed en 80% van alle ronden voltooide, met een gemiddelde stintlengte van 22 ronden. Slechts drie coureurs kozen ervoor om op de Soft te starten, met een langste stint van zeven ronden, terwijl twee coureurs op Hard-banden reden, waardoor de Medium-compound de populairste band op de grid was, met 15 starters.
Graining liet zijn ongewenste aanwezigheid voelen in het weekend, hoewel het nooit echt de prestaties van de banden in gevaar bracht. Albert Park zou de eerste echte test kunnen zijn om te zien of de aangebrachte wijzigingen, met name aan de C4 en C5, de verwachte resultaten zullen opleveren.
Het Albert Park-circuit
Het baanoppervlak is niet veranderd sinds het in 2022 werd vernieuwd en is niet te hard voor banden. De enige aanpassing aan de baanindeling, die bestaat uit een aantal secties die bestaan uit wegen die normaal gesproken open zijn voor normaal verkeer, is bij bochten 6 en 7, waar de vangrails en stoepranden zijn aangepast als voorzorgsmaatregel om herhaling van eerdere ongelukken in deze sectie te voorkomen. Het circuit is 5,278 kilometer lang en combineert snelle rechte stukken met technische bochten met lage tot gemiddelde snelheid en een aantal zware rempunten.
De zomer gaat in deze tijd van het jaar over in de herfst in Australië. Het weer kan daarom erg wisselvallig zijn, met grote temperatuurschommelingen van de ene op de andere dag en er is bekend dat er regen valt. Dat zou kunnen leiden tot de introductie van de nieuwe Full Wet: aanpassingen omvatten een nieuw loopvlakontwerp om de beweging van de blokken te verminderen, wat kan leiden tot oververhitting, terwijl de gebruikte compound dichter bij die van de Intermediate ligt, wat hem een breder werkingsvenster zou kunnen geven in crossover-omstandigheden.
Er is hier altijd veel actie op de baan, te beginnen op donderdag. Naast de Formule 1, Formule 2 en Formule 3 zijn er ook nog ronden in de Porsche Carrera Cup en de Australian Supercars Series. Daardoor wordt er gedurende de vier dagen flink wat rubber gebruikt, wat zorgt voor een flinke verandering in gripniveaus.
Trefwoord: GRAINING!
Graining is een term die in de autosport wordt gebruikt om een fenomeen te beschrijven dat zich voordoet op het oppervlak van de banden. Wanneer het oppervlak van de band wordt blootgesteld aan spanningen die een niveau bereiken waarbij de compound begint te breken, vormen zich microscheuren die leiden tot een onregelmatigheid van het oppervlak op het loopvlak, met pieken en dalen die variëren in diepte, afhankelijk van de ernst van het fenomeen.
Deze graining leidt vervolgens tot een vermindering van de grip van de compound en heeft een aanzienlijk effect op de prestaties van de auto wanneer deze zich in het midden van een bocht bevindt of tijdens het remmen of accelereren. Graining treedt het meest op wanneer de baantemperaturen laag zijn of wanneer de banden niet in het juiste werkvenster zitten om grip te bieden. De lay-out van het circuit kan ook een rol spelen, evenals de rijstijl en de manier waarop de auto is afgesteld. Het beheersen van graining is een essentieel onderdeel van de strategie, omdat het leidt tot bandendegradatie en slijtage, en daarom de algehele prestaties van de auto tijdens een race beïnvloedt.
Weetjes en statistieken
Dit weekend vindt de 39e editie van de Grand Prix van Australië plaats: de eerste 11, van 1985 tot 1995, vonden allemaal plaats in Adelaide, waarna het vanaf 1996 altijd in Albert Park werd gehouden, met uitzondering van 2020 en 2021, toen de race niet werd gehouden vanwege de Covid-19-pandemie. Adelaide was traditioneel de laatste race van het jaar, terwijl Melbourne de race altijd vroeg in het seizoen organiseerde, meestal als seizoensopener, wat dit jaar opnieuw het geval is.
Michael Schumacher staat hier bovenaan de lijst van winnaars aller tijden met vier, gevolgd door Jenson Button en Sebastian Vettel, gelijk aan drie. Nog eens 20 coureurs hebben gewonnen in Australië, wat het één van de races maakt met het hoogste aantal verschillende winnaars. Echter, slechts 15 zijn ooit van pole gestart, met Lewis Hamilton voorop met acht, gevolgd door Ayrton Senna met zes.
McLaren en Ferrari zijn de succesvolste teams, met elk 11 overwinningen. De Scuderia heeft de afgelopen drie jaar twee keer gewonnen, in 2022 met Charles Leclerc en vorig jaar met Carlos Sainz, terwijl de regerend wereldkampioenen de overwinning in Melbourne niet meer hebben geproefd sinds Button in 2012 voor hen won. Door in 2024 als eerste en tweede te eindigen, is Ferrari nu het team met de meeste podiumplaatsen (28) en passeert daardoor McLaren (27). Gaat McLaren zich revancheren komend weekend in Melbourne? Of wordt het Ferrari dat zijn voorsprong vergoot? Of zorgt Max Verstappen voor een verrassing?
Gaat Max Verstappen in Melbourne zijn eerste seizoensoverwinning behalen?
Bekijk ook eens de video's, eigen beelden en interviews over de Formule 1 met Jos en Max Verstappen. Verder ook beelden van alle andere takken van de auto- en motorsport, rallysport, Dakar en karting. Abonneer je dan ook gelijk even gratis op ons RaceXpress YouTube-kanaal!