Formule 1

Petitie om Lewis Hamilton F1-wereldkampioen 2021 te maken nadert de 40.000 handtekeningen

Uitgegeven door Peter Vader • 30 december 2021 08:26

Max Verstappen won zijn eerste F1-titel in de laatste ronde van de seizoen afsluitende Grand Prix van Abu Dhabi na een enorme sensationele eindfase. Een petitie die probeert Sir Lewis Hamilton de 2021 F1-wereldkampioen te maken, is nu ondertekend door bijna 40.000 mensen. De Abu Dhabi Grand Prix, die het seizoen afsloot 2021, wekte woede bij veel Formule 1-fans, omdat racedirecteur Michael Masi werd beschuldigd van het creëren van een ‘grand stand-finish’ tussen Hamilton en Max Verstappen.

Max_Verstappen_F1_wereldkampioen_2021_Nederlandse_vlag

Vreemde gang van zaken
Een crash voor Williams' Nicholas Latifi zorgde voor een late Safety Car en Red Bull bracht hun Nederlandse coureur de pits in voor verse banden. Mercedes hield Hamilton op de baan, uit angst dat hij zijn koppositie zou verliezen en als P2 had kunnen eindigen als er onvoldoende tijd was geweest om de race te hervatten. Eén van de tijdsbeperkingen verscheen in de vorm van gelapte coureurs, van wie vijf tussen de twee raceleiders Hamilton en Verstappen reden. Racedirecteur Michael Masi oordeelde aanvankelijk dat geen van de auto's de safetycar mocht passeren, voordat hij besloot de vijf vooraan rijdende coureurs te laten passeren, maar niet de resterende rijders van het veld. Dit werd door een velen ervaren als een vreemde gang van zaken. Verstappen kon vervolgens Hamilton in de allerlaatste ronde passeren om daarmee het kampioenschap te claimen. Het leidde ertoe dat een woedende Hamilton op de radio zei dat de race "gemanipuleerd" was, en Mercedes protesteerde onmiddellijk tegen het raceresultaat.

Na woorden ook acties
Toen ze zagen dat hun protesten werden afgewezen, diende het team dat wel de constructeurstitel won, een voornemen in om in beroep te gaan, maar trokken dit uiteindelijk in. De FIA heeft echter toegezegd de gebeurtenissen van de seizoensfinale te onderzoeken om erachter te komen waarom en hoe de reeks gebeurtenissen is ontstaan. Gevraagd naar zijn mening over het onderzoek, bevestigde Mercedes-teambaas Toto Wolff dat hij wil dat het bestuursorgaan handelt naar hun bevindingen. "We verwachten dat de commissie niet alleen met woorden komt, maar deze ook daadwerkelijk volgt met acties en we zullen hen ook verantwoordelijk houden voor die acties", zei de Mercedes-teambaas.



"Onaanvaardbaar”
Andere coureurs hebben ook hun mening geventileerd over de controverse. Williams' George Russell meldde op Twitter dat hij de laatste ronde "onaanvaardbaar" vond, terwijl McLaren's Daniel Ricciardo na de race grapte: "Ik wil niet dat je het mij vraagt, ik wil het jou vragen. Vertel me, vertel me wat er is gebeurd', eraan toevoegend dat de laatste paar ronden zorgden voor een 'gekke, gekke, gekke finale'. Er werd vervolgens een petitie gestart om het kampioenschapsresultaat teniet te doen en Hamilton zijn achtste kampioenschap toe te kennen.

Lewis_Hamilton_7x_world_champion

Gerechtigheid, eerlijkheid en billijkheid
De persoon die de petitie heeft opgesteld, Patel Gordon-Bennett, stelt dat wat er in Abu Dhabi is gebeurd een "zeer verkeerde boodschap naar jongeren en toekomstige coureurs stuurt", aldus een bericht van Formula1News. In zijn petitie schreef hij: "Ik geloof dat er op zondag 12 december 2021 geen recht is gedaan toen de FIA-stewards Lewis Hamilton zijn overwinning van de Grand Prix van Abu Dhabi ontzegden. Met nog minder dan 1 ronde te gaan, mochten enkele gelapte auto’s de safetycar passeren, wat niet in overeenstemming is met de regels van de F1-sport. Dit gaf rivaliserende tegenstander Max Verstappen de kans om Lewis Hamilton in te halen en de Grand Prix te winnen. Als u een voorstander bent van gerechtigheid, eerlijkheid en billijkheid, teken dan deze petitie. Deze beslissing laten zoals ze is, zal een heel verkeerd signaal afgeven aan jonge, toekomstige coureurs, teamleden en F1-fans!”

Lewis Hamilton Mercedes logo




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS