Formule 1

Persoonlijke items uit privéverzameling van Formule 1-icoon Ayrton Senna worden geveild

Uitgegeven door HJ van Keulen • 16 oktober 2018 10:30 • Print artikel

Amsterdam - Ayrton Senna da Silva is een waar icoon uit de geschiedenis van de Formule 1, en werd wereldkampioen met McLaren in 1988, 1990 en 1991. Verschillende memorabilia die hoogtepunten markeren uit Senna's carrière worden nu exclusief op online veilingplatform Catawiki geveild. De objecten behoorden tot een privéverzameling en waren daarom decennialang verborgen voor het grote publiek. F1-fans krijgen nu een exclusieve kans om deze objecten te bemachtigen.

Ayrton Senna da Silva

De Formule 1-carrière van Ayrton Senna startte in 1984. Met zijn eerste kampioenschapspunten op zak stapte Senna in 1985 over naar Lotus-Renault, in datzelfde jaar behaalde hij de eerste twee overwinningen in zijn carrière. Een van de helmen die Senna droeg tijdens de Grand Prix in 1985 in Zandvoort, maakt onderdeel uit van de eerste veiling deze week op Catawiki. De zeer zeldzame helm, inclusief krassen die zijn opgelopen op de racebaan, heeft een geschatte waarde tot wel € 150.000. "Soortgelijke helmen zijn moeilijk te vinden op de markt, vooral omdat dit exemplaar stamt uit het begin van de carrière van Senna en ook persoonlijk door hem is gedragen", zegt Marc Jans, sportmemorabilia expert bij Catawiki en nauw betrokken bij het samenstellen van de veilingen.

1987 was een keerpunt in Senna’s carrière, en hij sloot zich aan bij McLaren. Een felgeel paar handschoenen, gedragen tijdens de races, is opgenomen in de Catawiki F1-veilingserie. Expert Marc Jans zegt: "Deze Camel-Lotus-handschoenen vertonen sporen van olievlekken door intensief gebruik, waardoor verzamelaars via alle zintuigen verbinding kunnen maken met Ayrton Senna." De voorruit van Senna’s raceauto tijdens de overwinning in Silverstone in 1988 in Engeland is ook te vinden in de veiling.

Ayrton Senna da Silva

In 1990 en 1991 won Senna zijn tweede en derde titel. In 1992 kwam kreeg Senna echter een gewaagde tegenstander, een beginnende coureur genaamd Michael Schumacher. De veiling bevat een originele helm uit 1992: "Dit is een Shoei-helm met een helder vizier, met de radio voorbereiding nog bevestigd", legt Jans uit. "Het object is verkregen via een van Senna's favoriete F1-fotografen, die jarenlang contact met hem had. De helm zat al bijna 25 jaar in de privécollectie."

1994 was Senna's laatste jaar in de Formule 1, vanwege een noodlottig ongeluk tijdens de San Marino Grand Prix in Italië. De laatste veiling in december bevat een origineel racepak en een helm uit 1994. Waarmee de veiling een eerbetoon doet aan Senna, een van de beste coureurs uit de Formule 1-geschiedenis. Catawiki expert Marc Jans legt uit: "Dit pak is speciaal, voor zover wij weten bestaan er namelijk maar 2 en het andere pak wordt tentoongesteld in het Ayrton Senna-museum.”

Ayrton Senna da Silva

Jans vervolgt: ''Het is zeer zeldzaam dat een collectie zoveel persoonlijke spullen van een F1-legende als Senna bevat, met name objecten die persoonlijk door hem gedragen zijn. Zulke objecten zijn bijna nooit te koop en dit is echt een unieke kans voor verzamelaars van F1-memorabilia.”

Wil je dit stukje racegeschiedenis van dichterbij bekijken? Naast dat F1-liefhebbers verschillende items in de Catawiki F1-veilingserie kunnen kopen, is er ook de unieke kans om een aantal items in het echt te komen bekijken. De zeer zeldzame helm van Ayrton Senna uit 1985 en een helm van Michael Schumacher uit 1997 zijn twee van de items die onder andere tentoongesteld zullen worden op de stand van Catawiki tijdens CLASSICSNL 2018 van 26 – 28 oktober in Leeuwarden.

Ayrton Senna da Silva

De gehele privé collectie bevat meer dan 250 objecten en heeft een geschatte waarde van meer dan € 1.000.000. De collectie wordt in vijf veilingen aangeboden op het online veilingplatform Catawiki. De veilingen duren tot het einde van het jaar, de eerste loopt van 12 oktober tot 29 oktober 2018.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS