Formule 1

OVERZICHT stoelendans Formule 1: Wie zit waar en wie komen er in aanmerking voor de laatste stoeltjes?

Uitgegeven door Stefan Kerk • 8 november 2018 11:03

Het Formule 1-seizoen is bijna afgelopen en kijkend naar volgend seizoen is het duidelijk dat de grid enorm opgeschud is. Er zijn nog drie zitjes te verdelen, dus de vraag is wie deze zitjes gaan pakken. Hierbij een overzicht van de verdeling van stoeltjes voor volgend seizoen.

De al vergeven plekken:

Mercedes: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas
Mercedes heeft ervoor gekozen om ook in 2019 met hetzelfde coureurskoppel van start te gaan. Vijfvoudig wereldkampioen Hamilton zal voor zijn zesde wereldtitel gaan in 2019. Bottas, die dit seizoen vooral een helpende hand was in plaats van een concurrent, zal hoogstwaarschijnlijk in 2019 eindelijk willen laten zien wat hij in huis heeft.

Ferrari: Sebastian Vettel en Charles Leclerc
De eerste verandering zien we bij Ferrari, waar de 21-jarige Monegask Charles Leclerc het zitje van Kimi Räikkönen overneemt. De vraag is of Leclerc het Vettel moeilijk kan maken in een intern duel. Of wordt de rivaliteit tussen de twee coureurs net dat zetje wat Vettel nodig heeft om Hamilton eindelijk te verslaan.

Red Bull Racing: Max Verstappen en Pierre Gasly
Ook Red Bull heeft er (enigszins noodgedwongen) voor gekozen om een jong talent te promoveren. Pierre Gasly gaat het zitje, dat door Daniel Ricciardo is achtergelaten, opvullen. Gasly zal waarschijnlijk eerst moeten wennen aan de nieuwe omgeving en de druk die daarbij komt kijken. Max Verstappen is ondertussen een gevestigde naam geworden en hoopt in 2019 dichter bij de wereldtitel te kunnen komen.

Ricciardo en Hulkenberg

Renault: Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg
De grootste verrassing van het Silly-Season was toch wel de overstap van Ricciardo naar Renault. Voor de Australiër zal dit duidelijk een stap naar achteren zijn, maar Ricciardo was toe aan iets nieuws. Hij zal vergezeld worden door Nico Hülkenberg, die in 2019 aan alweer zijn negende F1-seizoen begint. De Duitser zal hopen op een verbetering van de Renault, waardoor hij eindelijk zijn eerste F1-podium kan pakken.

Haas: Romain Grosjean en Kevin Magnussen
Haas kiest ervoor om net als Mercedes geen veranderingen door te voeren in de line-up voor volgend jaar. Dat betekent dat Grosjean en Magnussen voorlopig nog aanblijven in de Formule 1. Beide coureurs liggen regelmatig onder vuur door onhandige acties en vermijdbare incidenten. Toch doet Haas het dit jaar goed en ook zij hopen op een stap richting de top.

Mclaren: Carlos Sainz en Lando Norris
Het eerste team dat twee nieuwe coureurs aan de start brengt in 2019 is McLaren. Carlos Sainz koos voor een overstap naar het Britse team, nadat Fernando Alonso liet weten te stoppen met Formule 1. Lando Norris is een opkomend talent en moet Stoffel Vandoorne doen vergeten. De vraag is of de coureurs voor een ommekeer kunnen zorgen bij het eens zo succesvolle team.

Force India: Sergio Perez
Force India heeft pas één coureur bevestigd. Sergio Perez redde deze zomer het team door het onder curatele te zetten. Uiteindelijk werd het team overgenomen door Lawrence Stroll, de vader van F1-coureur Lance. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Esteban Ocon zijn plek gaat verliezen aan Stroll.

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo Sauber: Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi
Ook Alfa Romeo Sauber heeft volgend seizoen twee nieuwe coureurs in de gelederen. Kimi Räikkönen ruilt van zitje met Charles Leclerc en gaat zijn carrière waarschijnlijk eindigen bij het team waar het allemaal begon voor de Fin. Giovinazzi reed in 2017 al twee races voor Sauber en testte daarna voor zowel Haas als Sauber. De Italiaan krijgt nu de kans om een heel seizoen voor de Zwitserse renstal te rijden.

Toro Rosso: Daniil Kvyat
Daniil Kvyat maakt zijn rentree in de Formule 1. De Rus werd in 2016 teruggezet van Red Bull naar Toro Rosso en verloor definitief zijn F1-zitje na de Grand Prix van de Verenigde Staten. Nu maakt hij toch zijn rentree bij het Italiaanse team dat hem eerst liet zitten. Wie de tweede coureur wordt is nog de vraag. Het lijkt te gaan tussen Alexander Albon en Brendon Hartley. De geruchten doen de ronde dat Albon al een deal heeft met STR.

Williams: George Russell
Ook bij Williams zijn er nog geen beslissingen genomen over de tweede coureur. Het kan nog alle kanten op bij de Britse renstal. Russell maakt in ieder geval zijn debuut in de Formule 1. Er wordt veel van hem verwacht, maar de vraag is of de jonge Brit om kan gaan met de vooral matige prestaties van de wagen.

Kanshebbers voor de laatste stoeltjes:

Force India: Lance Stroll en Esteban Ocon
Eigenlijk is het al nagenoeg zeker dat Lance Stroll volgend seizoen voor Force India gaat rijden, maar voor de vorm moeten we Esteban Ocon ook nog steeds als kanshebber rekenen. Wanneer het team eindelijk het besluit gaat maken, is nog onbekend. De reden dat de aanstelling van Stroll nog niet gedaan is, is waarschijnlijk Dmitry Mazepin, die ook het team had willen kopen en van plan is om een rechtszaak te beginnen tegen de keuze van Force India.

Toro Rosso: Brendon Hartley en Alexander Albon
Hartley rijdt momenteel nog in de Formule 1, maar teambaas Franz Tost heeft laten weten niet erg tevreden te zijn met de prestaties van de Nieuw-Zeelander. De Italiaanse renstal is dus op zoek naar andere alternatieven en die lijkt het gevonden te hebben in Alexander Albon. Het Brits-Thaise talent doet het goed in de Formule 2, maar had al getekend bij het Formule E-team van Nissan e.dams. Toro Rosso is nadrukkelijk op zoek om zijn contract af te kopen en wellicht zien we dus Albon volgend seizoen bij Toro Rosso.

Robert Kubica

Williams: Robert Kubica, Sergey Sirotkin, Esteban Gutierrez, Esteban Ocon, Lance Stroll
Er zijn nog een groot aantal coureurs in de race voor een zitje bij Williams. Sergey Sirotkin is momenteel één van de coureurs bij Williams, maar kent een matig seizoen, waardoor zijn plek op de tocht is komen staan. Robert Kubica is momenteel testrijder bij het team, maar vertrekt bij een wegblijvend besluit misschien naar Ferrari om daar testwerk te doen. Esteban Gutierrez reed eerder voor Haas en ziet een terugkeer in de Formule 1 wel zitten. Esteban Ocon verliest waarschijnlijk zijn zitje bij Force India en gaat, als hij niet voor Williams kan rijden, rijden als testcoureur bij Mercedes. Lance Stroll moet je voor de vorm bij het rijtje zetten, omdat Force India hem nog niet officieel heeft aangesteld als coureur voor volgend seizoen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS