Formule 1

OPMERKELIJK: Ex-F1-teambaas Flavio Briatore gelooft dat het Coronavirus al in december in Italië was

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 maart 2020 13:54 • Print artikel

Flavio Briatore heeft onthuld dat hij afgelopen december een soort Coronavirus onder de leden had. Het was pas op 31 december dat er een zwaar griepachtig virus in Wuhan rondging, dat later de wereld overging als COVID-19. De voormalig F1-teambaas denkt dan ook dat het Coronavirus al eerder in Italië was, dan men eerder dacht.

Flavio Briatore

“Ik was ziek in december”, zegt Briatore tegen de Italiaanse zender LA7. “Ik had een erg hoge koorts, pijn in mijn longen en ik was kortademig. Het duurde twaalf dagen. Mijn dokter kon niet begrijpen wat er gebeurde. Ze namen röntgenfoto’s en CT-scans die een schaduw in mijn longen toonden. Daarna brak het virus uit in Italië, mijn dokter vertelde me dat ik het Coronavirus heb gehad. Helaas ben ik al hersteld.”

De voormalig F1-teambaas denkt dat vele landen een fout hebben begaan met het omgaan met wat nu een pandemie is. “Ze hebben allemaal het virus onderschat”, zegt de 69-jarige Briatore. “Niemand nam het serieus. In januari vertelde de WHO iedereen om zich voor te bereiden en niemand deed het. Het was een fout van de politieke wereld.”

Hij vertelt dan ook wat hij gedaan had als hij een wereldleider was geweest. “Als ik een minister was geweest en had geweten van een ziekte in China en in een gebied waar mijn land vele contacten heeft, had ik iemand gestuurd of was ik zelf gegaan”, legt de Italiaan uit. “Ik herinner me dat er in die dagen twee vluchten per dag tussen Milaan en Wuhan waren. Toen ik in de Formule 1 kwam, had ik nooit een race gezien. Dus na twee maanden, wanneer Ferrari een test op welk circuit dan ook organiseerde, stuurde ik direct mijn engineer om te zien wat ze aan het testen waren. Omdat het mijn werk is, maar ik denk niet dat welke Europese minister dan ook naar Wuhan gestuurd is en niemand bereidde zich voor met maskers en ademhalingstoestellen. Het laat zien dat we geleid worden door inadequate mensen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS