Formule 1

Niet één verplichte, maar twee verplichte pitstops in de F1: "Ik weet niet zeker of er een juiste oplossing is..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 december 2018 20:02 • Print artikel

Pirelli stelt een wijziging voor van de regels rond de pitstops in de Formule 1. De Italiaanse bandenfabrikant staat open voor een stijging van het aantal verplichte pitstops naar twee. Onder de huidige regels moet een coureur minimaal één pitstop maken, waarbij hij twee verschillende bandencompounds moet gebruiken. Pirelli Motorsport-directeur Mario Isola deed een voorstel voor wijziging.

Pirelli Formule 1 RX foto by Peter Vader

“Ik weet niet zeker of er een juiste oplossing is, omdat er een groot risico is dat iedereen in dezelfde ronde stopt, of dicht bij elkaar. Dus eigenlijk genereer je kortere stints, waar coureurs waarschijnlijk meer in kunnen pushen”, zei Isola tegen Racefans. "Ze kunnen de zachtst, beschikbare compound gebruiken, omdat de stints korter zijn, maar er geen variatie is in de strategie. Dit kan betekenen dat dit een slechtere situatie is tijdens de race... Het kan goed zijn, we weten het niet. We vroegen aan de teams om wat simulaties te maken om te begrijpen hoe ze kunnen reageren op de regelverandering. Voor mij is dat persoonlijk wel een punt. Elke keer als er een idee is, voordat we dat gaan implementeren, is het erg bruikbaar, mits we naar de teams gaan en we hen vertellen om te proberen simulaties te maken en te zien wat er dan gebeurt. Dit is omdat we soms geloven dat we een erg goed idee hebben en we ontdekken dat het niet zo is.”

De teams weigerden al een voorstel, wat er voor zou zorgen dat de halve grid op oude banden zou staan. De regel die geïntroduceerd was in 2010 zorgde ervoor dat de coureurs die zich kwalificeren in de Top-10, moesten starten met een set gebruikte banden uit Q3. Deze regel werd in 2014 veranderd naar de set Q2-banden. Sommige coureurs in het middenveld gingen dat seizoen niet rijden, zodat ze de vrije keuze hadden om op de banden naar eigen keuze te gaan racen. Iets waar Isola gelooft dat dat kan worden opgelost zonder een regelverandering.

“Er was een voorstel om die regel te verwijderen, zodat de top start met de banden die gebruikt waren in de kwali, maar die werd niet goedgekeurd”, zei de Italiaan. “Als we wat meer behoudend worden in de selectie, denk ik dat er in de kwali geen reden is om de medium te proberen te gebruiken, degene in het midden, in plaats van de zachtste, omdat het voordeel waarschijnlijk minder is. Op dit moment in het jaar heb je unanimiteit nodig om de regels voor volgend jaar te veranderen, dus zijn er geen veranderingen gepland."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS