Formule 1

Nederlander Rudy van Buren via omweg toch in de Formule 1: snelste gamer wordt F1-simulatorcoureur bij McLaren

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 november 2017 19:29 • Print artikel

Als jonge karter droomde Rudy van Buren van de Formule 1. Veel talent had hij, maar zoals zo vaak bij talenten, was er niet genoeg budget om door te breken in de karts. Na de ICA junioren ging de stekker eruit. Maar via een omweg is hij nu toch in de Formule 1 beland, bij het F1-team van McLaren, want Rudy van Buren is de winnaar geworden bij de zoektocht van het McLaren Formule 1-Team naar de snelste gamer in de wereld. Van Buren versloeg in totaal 30.000 deelnemers die de titel van beste virtuele racer wilde binnenhalen.In de finaleronde waarbij een assessment van 4 uur plaatsvond in de F1-simulator van McLaren, versloeg Van Buren zijn landgenoot Freek Schothorst. Het levert de Nederlander een mooie baan op, want hij wordt de officiële simulatorcoureur van het team uit Woking voor het seizoen 2018. Van Buren begon op 8-jarige leeftijd met karten en won in 2003 zelfs het Nederlands kartkampioenschap. Een tekort aan budget zorgde er voor dat hij op 16-jarige leeftijd de sport de rug toekeerde.

Rudy van Buren

In de simulator heeft de coureur nu dus een tweede kans gekregen. “Je zoekt naar een vervanging, omdat je dat racegevoel nog steeds in je hebt zitten”, legde Van Buren uit. “Je wilt verder, maar er is geen optie of route beschikbaar. De vuurtje van binnen om te winnen, een ronde sneller doen en sneller, ronde na ronde, het is een gevoel wat niet uit te drukken is. Elke jongen die start met karten droomt van de Formule 1 en op een zeker moment verdwijnt die droom. Nu door het winnen van de 's werelds snelste Gamer, kan ik die droom herleven.”

“Dit is een ongelofelijk ervaring geweest en woorden kunnen niet beschrijven hoe ik mij op dit moment voel. Om te denken dat ik vorige week voor de eerste keer naar het McLaren Technology Center kwam en ik hier vandaag vertrek als McLarens nieuwste medewerker, is ongelooflijk.”

“Ik kan iedereen niet genoeg danken voor het geven van deze ongelooflijke kans. Hier te zijn, het team te ontmoeten en deelnemen is een ongelooflijke ervaring geweest. Het is echt de zwaarste sollicitatie geweest die ik ooit heb gehad, maar wat een beloning was er uiteindelijk. Nu kan ik niet wachten om te starten!”

Het project begon in mei van dit jaar een eindigde in november met de finale. Na het spelen van diverse heats met verschillende spellen en platformen, werden er twaalf finalisten in Woking uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen. De finaleweek bestond uit racebanen waar McLaren haar legendarische dagen heeft gehad.

Onder deze circuits waren de Indianapolis Motor Speedway, Suzuka, Interlagos en het Circuit de la Sarthe. De finalisten werden getest met een volledige dag waarin een raceafstand werd afgelegd. De finalisten werden van twaalf, naar zes, naar drie en uiteindelijk twee teruggebracht. In de finale bleven Van Buren en Schothorst over. De twee coureurs werden beoordeeld in de simulator die door de F1-coureurs worden gebruikt. Het tweetal moesten niet alleen laten zien snel te zijn, maar ook de kennis om de auto zodanig op te zetten dat deze geschikt was voor de vaste coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne op het circuit.

“Als eerste mijn felicitaties aan Rudy”, zei McLaren-directeur Zak Brown. “Hij toonde echt moed, vastberadenheid en het vermogen om te slagen. Dit was een ongelooflijke zware wedstrijd, een waarbij wij onze uiterste best hebben gedaan om onze deelnemers uit te dagen. Hij gaat een echte aanwinst voor onze organisatie zijn, terwijl wij onze 2018-auto voor het volgende seizoen aan het ontwikkelen en verfijnen zijn.”MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS