Formule 1

Na een vloeibare zomerperiode wordt de sponsorovereenkomst tussen Haas F1 en Rich Energy ontbonden

Uitgegeven door Peter Vader • 9 september 2019 14:39 • Print artikel

Na een aantal maanden, waarin de situatie op zijn best als vloeibaar kan worden omschreven, zijn het Haas F1 Team en Rich Energy 'vriendelijk' overeengekomen om hun sponsorovereenkomst met onmiddellijke ingang te beŽindigen. De commerciŽle deal met het startende energiedrankenbedrijf zou meerdere jaren duren, maar nadat een controversiŽle rechtszaak was aangespannen door de Britse fietsfabrikanten Whyte Bike wegens inbreuk op het auteursrecht op hun logo, begon het te verslechteren.

Haas F1 Team Rich Energy

Aanval via Twitter
Na het verlies van de zaak in het Engelse Hooggerechtshof, begonnen vreemde social media-opmerkingen van voormalig CEO William Storey te verschijnen in de aanloop naar de Britse Grand Prix. Storey verbaasde iedereen, inclusief het Amerikaanse team, met zijn kijk op de prestaties van het team en de commerciŽle relatie. Het verhaal ging toen nog verder, met behulp van de officiŽle Rich Energy Twitter-accounts, en viel Storey het Amerikaanse team rechtstreeks aan voor slechte resultaten en "ontsloeg" hij het team zelfs voorafgaand aan de Britse Grand Prix.

Comedy serie
Met de status van het management en hun aandeelhouderschap van de startup van de energiedrankenfabrikant in twijfel, werd er volop gedebatteerd op sociale media door Story en andere Rich Energy-aandeelhouders. Dit leidde al snel tot de status van een comedy serie gedurende de hele zomer. De oorlog van Rich Energy werd op de sociale media gevoerd, waarbij het Haas F1-Team stil bleef en resoluut verklaarde dat de sponsorovereenkomst in stand bleef. De enige veranderingen waren dat de rechtbank de verwijdering van de aanstootgevende logo's van de geweihoorn uit de zwarte en gouden auto's beval. Sindsdien werd de deal echter in twijfel getrokken en het gerucht ging dat beide partijen tijdens de zomervakantie in discussie waren over hoe verder te gaan, of om uit elkaar te gaan met minimale gevolgen, aldus motorsportweek.com

William Storey Rich Energy topman


Minnelijk overeengekomen ontbinding
Het was dus geen echte verrassing toen kort na 14.00 uur Londense tijd, een korte verklaring werd vrijgegeven door het Haas F1 Team dat de twee bedrijven ermee hadden ingestemd om de Rich Energy sponsorovereenkomst met onmiddellijke ingang te beŽindigen. Het Haas F1 Team heeft sindsdien bevestigd dat, hoewel hun VF-19 de rest van het seizoen zwart en goud blijft, het zonder Rich Energy-naamsvermelding op de auto zal rijden op de circuits. De korte verklaring van het Haas F1-team luidde: "Haas F1Team en Rich Energy zijn minnelijk overeengekomen om hun partnerschap in het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap met onmiddellijke ingang te beŽindigen. In 2019 zal een bedrijfsherstructureringsproces bij Rich Energy de noodzaak aantonen van een herziene, wereldwijde strategie. Vervolgens concludeerden Haas F1 Team en Rich Energy dat een beŽindiging van het bestaande partnerschap de beste manier voor beide partijen was. Haas F1 Team wil graag zijn dank uitdrukken en geeft de beste wensen aan de belanghebbenden bij Rich Energy. "

Of de financiŽle voorwaarden en de break-kosten ook zijn overeengekomen en betaald, is iets waar het team geen commentaar op heeft gegeven. We kunnen de hiervoor alleen de documenten van het Hooggerechtshof bekijken, om te zien of dit vreemde maar grappige zomerverhaal nog meer in petto heeft...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS