Formule 1

Monza lang nat en glad! Charles Leclerc in laatste zeven minuten naar snelste tijd, Max Verstappen snel in het nat + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 september 2019 11:00

De eerste vrije training op het Autodromo Nazionale Monza in aanloop naar de Grand Prix van Italië werd geteisterd door regen. Op een natte baan ging de sessie van start maar gedurende de training werd het droger. Pas in de laatste minuten van de anderhalf uur durende sessie kon er met slicks gereden worden. Charles Leclerc troefde Carlos Sainz af met de snelste tijd in 1:27.905. Lando Norris volgde op P3. Veel coureurs maakten uitstapjes en spins maar Kimi Raikkonen en Sergio Perez kenden de grootste klappers door de bandenmuur te raken. Max Verstappen kon door de omstandigheden niet meer doen dan de zevende tijd te rijden. Wel was hij in de natte omstandigheden erg snel onderweg.

Formule 1 2019 Max Verstappen


De training begon onder koude en natte omstandigheden. Pas na 18 minuten verscheen er een tijd op de klok in 1:36.54 door Lando Norris. Daniel Ricciardo noteerde de tweede tijd gevolgd door zijn teamgenoot Nico Hülkenberg. De Duitser was 2.805 seconde langzamer dan de McLaren coureur. Het eerste wapenfeit van Pierre Gasly was een tijd van 1:42.571 goed voor P5. Alexander Albon streefde de Fransman voorbij naar plaats 4. Op dat moment zette Daniil Kvyat de snelste tijd neer in 1:35.814.

Met een dik uur te gaan was de eerste code rood een feit. Kimi Raikkonen maakte een schuiver bij het uitkomen van de Curva Parabolica bocht (VIDEO) en stond vast in het grind tegen de barrière. De Fin was ongedeerd de Alfa Romeo leek ook in orde te zijn op het eerste gezicht. Nadat het sein weer op groen kwam was het drie minuten later wederom raak. Sergio Perez kwam hard de muur in bij het uitkomen van de Variante Ascari (VIDEO). Perez verloor de macht over de Racing Point bolide en kwam in een slip waardoor de coureur harde de muur raakte. Perez stapte ongedeerd uit onder de tweede rode vlag.

Bij het aanbreken van de tweede helft van de ochtendsessie ging Daniil Kvyat nog steeds aan de leiding voor Lando Norris. Gasly sloot de top drie af gevolgd door de beide Renaults. De baan leek wat op te drogen toen Max Verstappen de derde tijd noteerde om vervolgens te verbeteren naar P1 in 1:33.800. Pierre Gasly raakte naast de baan en veroorzaakte een rode vlag situatie. Gelukkig kon de Toro Rosso coureur weer zijn weg vervolgen. Nadat de baan weer was vrijgegeven was het wachten op Mercedes. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hadden nog geen tijd staan. Ferrari kwam langzaam op dreef met de tweede tijd achter Carlos Sainz. Daniil Kvyat verwees Verstappen naar P4.

Met nog 27 minuten te gaan in VT1 was het stuivertje wisselen aan de kop van de tijdtabellen, toen Antonio Giovinazzi een kort uitstapje maakte. Carlos Sainz en Daniil Kvyat waren samen met Alexander Albon en Lando Norris bezig met verbeteringen. Echter Charles Leclerc kwam daar als voorlopig snelste man bovenuit met de Spanjaard op P2 en de Rus op P3. De baan werd droger en droger toen Lewis Hamilton zich meldde op het asfalt. De Brit begon met nog 24 minuten in reserve aan zijn eerste getimede ronde en was goed voor de tweede tijd. Voor Red Bull liet Albon van zich horen met een nieuwe snelste tijd in 1:31.250. Lang duurde het niet, Mercedes zag Hamilton naar P1 stijgen met in zijn kielzog Valtteri Bottas op P2.

Veel applaus voor Charles Leclerc die als eerste met slicks de baan op ging in de laatste 7 minuten van de ochtendsessie. Sebastian Vettel volgde het voorbeeld van zijn teamgenoot. Carlos Sainz die nog geen tijd had staan ging op de softbanden naar buiten. De Spanjaard noteerde de vijfde tijd net achter Leclerc. Lando Norris steeg naar P3 terwijl Daniil Kvyat als eerste onder de 1:30 reed naar de kop van het veld. De laatste twee minuten braken aan en het werd druk met auto's op de baan die veelal op de droogweer banden reden. De tot dan toe snelste tijden doken hard naar beneden. Ook Max Verstappen kwam naar buiten voor een poging.

Charles Leclerc pakte nipt voor Carlos Sainz de snelste tijd in 1:27.905. Lando Norris reed een knappe P3 voor Lewis Hamilton, Alexander Albon sloot de top 5 af. Max Verstappen kon niet veel meer doen dan de RB15 op P7 naar de garage te brengen.

UITSLAG VT1 GP van Italië:
P 	Coureur			Team					Tijd
1 Charles Leclerc Scuderia Ferrari 1m27.905s
2 Carlos Sainz McLaren F1 Team + 0.306s
3 Lando Norris McLaren F1 Team + 0.545s
4 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport + 0.825s
5 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing Honda + 1.120s
6 Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda + 2.055s
7 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Honda + 2.195s
8 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari + 2.602s
9 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport + 2.691s
10 Pierre Gasly Red Bull Toro Rosso Honda + 2.790s
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing + 4.943s
12 Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team + 6.071s
13 Daniel Ricciardo Renault F1 Team + 6.623s
14 Kevin Magnussen Rich Energy Haas F1 Team + 6.810s
15 Nico Hulkenberg Renault F1 Team + 7.228s
16 Romain Grosjean Rich Energy Haas F1 Team + 8.075s
17 Robert Kubica ROKiT Williams Racing + 9.911s
18 George Russell ROKiT Williams Racing + 10.516s
19 Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team Geen tijd
20 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Geen tijd

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS