Formule 1

Moeizame onderhandelingen met circuits is de schuld van Bernie Ecclestone: "Omdat Bernie suggereerde dat..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 maart 2019 03:23 • Print artikel

Liberty Media zegt dat Bernie Ecclestone verantwoordelijk is voor de problemen die de nieuwe F1-eigenaren hebben nu zij contracten proberen te vernieuwen. Dat zegt althans CEO Greg Maffei van Liberty Media. In de afgelopen twee jaar heeft het management nieuwe contracten afgesloten, maar die voor de Duitse, Spaanse, Italiaanse, Mexicaanse en Britse Grands Prix lopen allemaal af.

Max Verstappen


Er zijn grote meningsverschillen over de fee die in rekening gebracht moeten worden. Zowel Mexico als Spanje hebben problemen met de publieke financiering. Volgens Maffei is Ecclestone er de oorzaak van, omdat de partijen in het verleden te veel betaalden.

“Bernie heeft goed werk gedaan, waarschijnlijk een te goede job en hij heeft de organisatoren laten opdrogen”, zegt Maffei tijdens een conferentie van de Deutsche Bank. “En we hebben een behoorlijke terugslag, omdat we nu publiekelijk zijn en ze de prijzen kunnen zien en ook omdat Bernie suggereerde dat velen van hen te veel betaalden. Dat heeft niet geholpen. Wat het verergert, is dat regeringen de subsidies proberen terug te dringen, in Mexico, maar ook op andere plekken zoals Spanje. Dat creëert wat uitdagingen.”

Wat betreft nieuwe races zegt de Liberty Media-directeur dat Afrika hoog op de agenda staat. “We blijven werken aan Miami, maar er zijn daar veel obstakels”, zegt Maffei. “We kijken naar alternatieven in de VS, waaronder Las Vegas. We kijken naar alternatieven in Afrika. We proberen de races in Europa wat te verstevigen. De fan-base is sterk en er zijn er races in de maak die erg welkom zijn om aan deze traditionele races in West-Europa toe te voegen.”

“Je probeert altijd te balanceren tussen verstevigen waar je sterk bent, wat historisch West-Europa is, en andere dingen toe te voegen, zoals de uitbreiding naar Vietnam, een potentiële tweede race in China en wellicht een race in Afrika. We zijn nog niet klaar om iets aan te kondigen, maar we bekijken de mogelijkheden.”

De CEO heeft een goed gevoel bij de nieuwe race in Vietnam. “Het wordt gaver en een positieve verbetering ten opzichte van Maleisië”, zegt Maffei. “Dat was anders niet genoeg ten opzichte van Singapore.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS