Formule 1

Mercedes AMG F1-team niet blij met Ferrari? Waarom gebruikten Italianen hun vetorecht niet?

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 november 2019 19:38 • Print artikel

In Italië gaat het gerucht dat Mercedes niet blij is met Ferrari. De Scuderia besloot niet tegen te stemmen tegen de nieuwe regels voor 2021, waardoor het F1-kampioenschap competitiever en betaalbaarder gaat worden. Het Italiaanse team is het enige met een vetorecht tegen dergelijke veranderingen. Samen met Mercedes, Red Bull en Haas leek Ferrari zich in eerste instantie zorgen te maken over de regels. De Scuderia besloot echter toch voor te stemmen.

Ferrari


“Mercedes is niet overtuigd van de nieuwe regels en het meeste is al rond, omdat Ferrari het gevecht tegen de veranderingen niet aanging”, aldus sportjournalist Andrea Cremonesi in Gazzetta dello Sport. “Zelfs zonder het vetorecht dat een rechtszaak tussen Liberty en Ferrari had veroorzaakt, verwachtte Mercedes dat Ferrari tenminste nee had kunnen zeggen tegen de nieuwe regels van de World Council.”

“Daarentegen stemde Ferrari voor de nieuwe regels, waarschijnlijk omdat ze blij zijn met de nieuwe commerciële overeenkomst dat ze nog steeds het vetorecht houden en vanwege deze reden het ‘partnerschap’ met Red Bull en Mercedes hebben verbroken.”

Daarbij haalt Cremonesi aan dat het in het DNA van Ferrari zit om voor initiatieven van de FIA te stemmen. “Misschien zijn Red Bull en Mercedes vergeten dat Ferrari de neiging heeft om altijd in het voordeel van de FIA te kiezen”, legt de sportjournalist uit. "Laten we 2013 in gedachten nemen waar Ferrari de eerste was om een deal met Bernie Ecclestone te tekenen. Wat betreft de nieuwe regels kan Ferrari weinig doen en nu pushen ze richting een nieuwe commerciële deal. Het gaat niet om het geld, zeggen ze, maar het is meer de sleutel rol die Mercedes had in de laatste 25 jaar in de F1. Laten we niet vergeten dat ze 25 jaar geleden terugkwamen toen ze motoren leverden aan Sauber.”

“Ze domineerden niet alleen in de laatste zes jaar, maar hielpen ook om het merk globaal te laten groeien dankzij Lewis Hamilton. Zonder deze nieuwe commerciële deal gaan de geruchten dat Mercedes de F1 mogelijk gaat verlaten. Niet helemaal, omdat ze nog deals met andere teams hebben, dus misschien vertrekt het Mercedes-fabrieksteam. Ze gaan nog steeds motoren leveren, omdat ze nog twee grote deals hebben met Williams en McLaren.”

“Zou het logisch zijn om de F1 te verlaten, maar nog wel motoren aan andere teams te leveren? Nee, de geruchten gaan alleen om Liberty bang te maken en hen te overtuigen om een betere deal aan Mercedes aan te bieden.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS