Formule 1

McLaren is back on track, na negen jaar hebben ze de puzzel van een F1-topteam weer compleet

Uitgegeven door Peter Vader • 16 februari 2021 20:15

Voor McLaren is het Formule 1-seizoen 2021 het jaar waarin het terug zou moeten zijn naar waar we dit team allemaal graag zouden zien opereren. Het wereldberoemde team met een grote historie, zat in een neerwaartse spiraal die begon na een seizoen 2012 waarin de auto weliswaar snel was, maar te veel problemen had om werkelijk te vechten voor het F1-kampioenschap. Na de daaropvolgende inzinking, die erger werd gedurende het Honda-tijdperk, werden vanaf 2019 de puzzelstukjes weer zodanig neergelegd dat de puzzel van een toonaangevend F1-team gaandeweg weer werd gecompleteerd. McLaren kreeg Andreas Seidl, een man met veel ervaring op het hoogste niveau, waaronder het leiden van het succesvolle World Endurance Championship-programma van Porsche. En McLaren kreeg James Key als technisch directeur, een echt sleutelfiguur en een zeer bekwame ingenieur. Qua rijgedrag is Daniel Ricciardo zeer goed in de kwalificatie, is hij een bewezen racewinnaar en iemand die heel goed is in het motiveren van een team. Lando Norris is de opkomende protegé van McLaren, die de afgelopen twee seizoenen ongelooflijke snelheden en racevaardigheden heeft laten zien.

McLaren_Norris_Riciardo_drivers_MCL35M_2021

Hernieuwde samenwerking Mercedes
Het nieuwste stukje van de puzzel is de hernieuwde samenwerking met Mercedes als motorleverancier. Ja, McLaren is nog steeds een klantenteam, maar met het beperkte aantal motoren dat in één seizoen is toegestaan, krijgen alle Mercedes-motorgebruikers dezelfde behandeling. Voorbij zijn de dagen dat de fabrieksteams elke keer dat ze de garage verlieten nieuwe motoren in hun auto’s hadden gemonteerd.

De vrije hand
Bovendien is McLaren het enige team dat - min of meer - de vrije hand heeft gehad in wat het voor 2021 met zijn auto kon doen. Omdat McLaren vastbesloten was om in 2021 van de Renault- naar de Mercedes-motor over te stappen, moest het – hoe dan ook – een nieuwe auto ontwerpen. Daarmee heeft het een paar onderdelen geoptimaliseerd, die anders waarschijnlijk buiten het bereik lagen.

McLaren_crew_P3_constructors_championship_2020

Puzzel weer compleet
De derde plaats in het constructeursklassement in 2020 was McLaren's beste kampioenschapsresultaat sinds 2012. Het was in 1998 dat McLaren voor het laatst die titel won, aldus the-race.com. Dus nu gaat het erom het gat te dichten met de grote twee van 2020: Mercedes en Red Bull. Het zal niet gemakkelijk zijn en er is genoeg concurrentie die McLaren op de hielen zit. Maar McLaren kan met vertrouwen de strijd aangaan, want na ongeveer negen jaar hebben ze de puzzel van een F1-topteam weer compleet.

Lando Norris Daniel Ricciardo




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS