Formule 1

McLaren heeft geleerd van groot fiasco: "Je kunt je daar niet voor verstoppen! Maar wat je moet doen is..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 januari 2020 16:00 • Print artikel

In 2019 ging McLaren met een eigen team naar de Indianapolis 500. Ondanks dat ze met Fernando Alonso een topcoureur aan boord hadden, werd het een groot fiasco. De voormalig F1-coureur plaatste zich niet voor de legendarische race op de Brickyard, omdat ze de hele maand de snelheid niet konden vinden in de auto.

Fernando Alonso Indy 500 2019

“De eigenaren zijn te gek, beginnend met Mansour Ojjeh, die een legende in de sport is. En ja, ze gaven me de vrije hand”, begon McLaren-directeur Zak Brown, toen hem tijdens Autosport International werd gevraagd naar wat hij dit keer anders gaat doen. “Ik ben een kei in communicatie, dus verraste hen het niet. Dus daarmee, denk ik, dat er een hoog niveau aan vertrouwen is en dus lieten ze mij ermee doorgaan. Toen we Indianapolis in 2017 deden, was dat een behoorlijk raar idee waarvoor ik erg snel support kreeg. En zelfs na het fiasco in het jaar 2019, zeiden ze ‘Je wint wat, je verliest wat’.”

“Je kunt je daar niet voor verstoppen. Maar wat je moet doen is leren van je fouten en zeker geen tweede fout maken. Omdat ik kan zeggen dat sommige van de fouten die ik maakte achteraf behoorlijk dom waren en terugkijkend naar wat ik anders kan doen, gaan we het dit jaar dus anders aanpakken. Maar door dit alles, door dik en dun blijven steunen, zijn het ongelofelijke bazen om te boven je te hebben. Ze hebben mij een soort van mandaat gegeven om McLaren terug aan het front te krijgen.”

McLaren is voor 2020 een partnerschap aangegaan met het bestaande team van Schmidt Peterson Motorsport en gaat een volledig jaar doen onder de naam Arrow McLaren SP. Schmidt Peterson Motorsport werd recent aangekocht door Penske Corporation. “Ik ben de gelukkige die gewerkt heeft met de meeste Formule 1-teams en de meeste IndyCar-teams en hun ‘Roger Penskes’. Van jongs af aan heb ik altijd zaken benaderd door mij af te vragen: “Wat doet Roger Penske? En wat zou Roger Penske doen?”, legde de Amerikaan uit. “Als je je ogen min of meer openhoudt, wat rolmodellen krijgt en ziet wat die mensen doen, dan kun je veel leren van hen die je voorgegaan zijn en succesvol zijn geweest. Hij gebruikte het racen om zijn business te bouwen, hij heeft zijn business gebruikt om zijn racen verder uit te bouwen. Ik kan mij geen grotere fan van Roger Penske voorstellen, dan mijzelf!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS