Formule 1

Max Verstappen sterk naar podium, Hamilton sluit seizoen af met zege, Ferrari zoek gereden + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 1 december 2019 15:16

De laatste race op de F1-kalender, de Grand Prix van Abu Dhabi, is op dominante wijze gewonnen door Lewis Hamilton. De wereldkampioen finishte het seizoen in stijl met een nieuw baanrecord in 1:39.283. Max Verstappen reed een zeer solide wedstrijd en werd beloond met P2 voor Charles Leclerc. De Monegask moest in de slotfase zijn positie met hand en tand verdedigen tegenover Valtteri Bottas die van P20 gestart was. Verstappen pakte met zijn podiumplek op waardige wijze de derde plaats in het wereldkampioenschap van de hoogste klasse in de autosport.

Formule 1 2019 Max Verstappen

Lewis Hamilton ging van start op pole positie gevolgd door Max Verstappen, die vanaf P2 een goede start beleefde. Maar de Nederlander werd al snel gepasseerd door de Ferrari van Charles Leclerc. Sebastian Vettel ging daarop meteen in de aanval bij de Nederlander die sterk moest verdedigen die zijn positie kon houden. Pierre Gasly was de pechvogel, de Fransman had een touché met Lance Stroll en moest naar de pits voor een nieuwe neusvleugel.

Valtteri Bottas, die vanaf de laatste plaats van start ging, lag in twee ronden al op de veertiende positie. De raceleiding meldde dat er een probleem was met het DRS systeem, deze kon niet worden ingeschakeld.

In ronde 9 was het Lando Norris die voor vers rubber een pitstop maakte net als Antonio Giovinazzi. Ondertussen zette de schemering in op het Yas Marina Circuit. In ronde 13 was er actie bij de pitbox van Ferrari; Charles Leclerc wisselde naar de harde band direct daarachter kwam Sebastian Vettel. De stop van de Duitser verliep slechter en dat koste veel tijd. Leclerc kwam terug in de race op P3 achter Max Verstappen, Vettel zakte terug naar P6 achter Valtteri Bottas die bezig was met een puike inhaalrace. Bij Red Bull haalde men Alexander Albon binnen voor verse banden. De wissel verliep goed en de Thai kwam voor Sergio Perez terecht op P7. Na 18 ronden werd er door de raceleiding gemeld dat het DRS-systeem weer werkte voor iedereen. Voor Valtteri Bottas was dit niets te vroeg. De Fin kreeg door de pitstop van Nico Hülkenberg P4 in handen en zat nu 20 seconden achter Leclerc.

In ronde 26 maakte Max Verstappen zijn pitstop die wederom supersnel was. De Nederlander zakte één positie terug naar P3 achter Charles Leclerc. Een ronde later was het de beurt aan Lewis Hamilton. De Brit die wisselde naar de harde band had voldoende voorsprong op Leclerc en behield de leiding in de race. Verstappen meldt een probleem met de turbo en kreeg van het team via de radio een andere motor setting door. Bij Mercedes besloot men na 30 ronden om Valtteri Bottas binnen te halen voor nieuwe banden, de Fin zakte van P4 terug naar P6 achter Alexander Albon. Verstappen was nog steeds totaal niet blij met zijn auto na de pitstop maar kwam toch binnen DRS afstand van Leclerc. In ronde 32 sloeg de Limburger zijn slag door de Monegask te passeren. De strijd om de derde plaats in het kampioenschap leek voorlopig beslecht in het voordeel van Verstappen.

Weer actie bij de box van Ferrari in ronde 39, Charles Leclerc maakte een pitstop en wederom koos het team voor een back to back stop door Sebastian Vettel ook naar binnen te halen. Leclerc behield P3 achter Max Verstappen, maar de Monegask zag inmiddels Valtteri Bottas in zijn spiegels. Vettel zakte terug naar P6 achter Alexander ALbon. Het verschil tussen de leider in de wedstrijd, Lewis Hamilton en Verstappen was 14,2 seconden. Daniil Kvyat maakte zijn eerste pitstop in ronde 42 vanaf P7. De Rus zakte terug na de bandenwissel achter Daniel Ricciardo op P12. Laatstgenoemde maakte 2 ronden later zijn tweede stop. Voor Lance Stroll viel in ronde 48 het doek voortijdig. De Canadees parkeerde zijn Racing Point-bolide in de garage en was daarmee de eerste uitvaller.

In de slotfase van de wedstrijd, in de duisternis was Lando Norris in gevecht met Sergio Perez om P7. De Mexicaan zat met nog 4 ronden te gaan in DRS afstand van de Brit. Ook Charles Leclerc op P3 moest oppassen voor de aanstormende Valtteri Bottas die minder dan 4 seconden achter zijn Ferrari zat. Alexander Albon wist Vettel nog in te halen in de een na laatste ronde maar de Duitser gaf niet op en pakte zijn vijfde positie terug een bocht later. Op dat moment reed Lewis Hamilton een nieuw ronderecord in 1:39.283 en won daarmee de laatste race van het jaar. Max Verstappen ging op zeer solide wijze naar P2 voor Charles Leclerc die maar ternauwernood Bottas kon voorblijven Vettel sloot de race af op P5.