Formule 1

Max Verstappen sluit seizoen 2022 af met winst in Abu Dhabi + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 20 november 2022 15:13

Max Verstappen heeft in Abu Dhabi ook de laatste race van het Formule 1-seizoen 2022 gewonnen. De Nederlander boekte zo zijn 15e overwinning van het seizoen. Achter Verstappen waren alle ogen gericht op de strijd om P2 in de eindstand van het WK. Ferrari-coureur Charles Leclerc slaagde erin Sergio Perez achter zich te houden. De teamgenoot van de Nederlander sloot de race af op P3.

F1 2022


De start van de race verliep voor polesitter Max Verstappen zonder problemen. De wereldkampioen ging het veld voor en had achter zich Sergio Perez rijden. Charles Leclerc op P3 had achter zich de Mercedes van Lewis Hamilton rijden. De Brit beleefde een goede start beleefde en stak Carlos Sainz voorbij.

De strijd tussen Sainz en Hamilton ging nog even door. De Spanjaard probeerde een inhaalactie, waardoor de Brit wijd ging, over het 'broodje' ging en de bocht afsneed. De actie van Sainz werd onderzocht door de stewards, maar bleek binnen de regels. Hamilton moest even later zijn positie teruggeven voor het afsnijden van de bocht. De zevenvoudig wereldkampioen leek bij de actie wat schade opgelopen te hebben.

Na tien ronden kon Sebastian Vettel in zijn Aston Martin denken aan een aanval op de Alpine van Esteban Ocon. De Duitser die na de race met pensioen ging, zat dicht achter de Fransman maar moest nog even pas op de plaatsmaken. Fernando Alonso leek een graantje mee te pikken op P10 en kwam dichterbij aan de Duitser voor hem.

De pitstopcarrousel kwam op gang in ronde 16 met een pitstop van onder andere Ocon en Perez. De teamgenoot van Verstappen viel terug naar P5 en geraakte in een kort gevecht met Vettel. De Duitser trok aan het kortste eind en moest aansluiten achter de Mexicaan. Bij Ferrari riep men Sainz naar binnen en de Spanjaard sloot eenmaal terug in de race aan achter Perez. Beide coureurs schoven een positie op daar Hamilton een bandenwissel maakte. Vettel leek te genieten van zijn laatste race en plaatste vrolijk een aanval op de Ferrari van Sainz.

In ronde 20 maakte de wereldkampioen zijn pitstop. Verstappen gaf door de wissel de leiding aan Leclerc die twee ronden later naar binnen kwam. Door de bandenwissels kwam Verstappen weer terug aan de leiding voor Perez en met Leclerc op P3. De strijd om in de punten te komen was spannend. Zo gingen Yuki Tsunoda en Fernando Alonso met elkaar in gevecht en de Spanjaard toonde zich de sterkste.

Voor Alonso kwam de race in ronde 28 tot een voortijdig einde. De Alpine van de Spanjaard had technische problemen en hij kon niet verder. Met een teleurgesteld gezicht werd Alonso de garage in geduwd. In ronde 33 maakte Perez een snelle pitstop waardoor Leclerc P2 in handen kreeg achter Verstappen. De Mexicaan kon zijn race vervolgen vanaf P6 en ging op jacht naar de Monegask die op een eenstopper stond. Perez zette aan en noteerde de voorlopig snelste raceronde in 1:29.199.

Ook Lewis Hamilton reed stevig door in zijn jacht op een podium en leek aan de deur van teamgenoot Russell te kloppen. In ronde 39 was er een clash tussen Mick Schumacher en Nicholas Latifi. Beide coureurs konden hun weg vervolgen en vooral Latifi had schade aan zijn achtervleugel. Toch kon hij verder. Russell maakte zijn tweede pitstop en loste zijn straf in voor een unsafe release. Ook Sainz kwam voor de tweede keer binnen voor een bandenwissel.

Lewis Hamilton op P3 moest opletten daar Perez in zijn spiegels opdoemde en een aanval kon maken op de Brit. Perez mocht niet te veel tijd verliezen, maar hij werd terug ingehaald door de Mercedes-coureur. Een ronde later slaagde de inhaalactie wel, maar de teamgenoot van Verstappen had kostbare tijd verloren. Hij moest in elf ronden een gat van 10 seconden dicht rijden. Perez probeerde alles uit zijn bolide te persen, maar kwam in de slotfase van de race 1,3 seconden tekort op Charles Leclerc. Zo eindigde de Ferrari-coureur op de tweede plaats in de WK-stand.

Uitslag van de Grand Prix van Abu Dhabi:

POS 	DRIVER          	NAT.	TEAM    	TIME
1 Max Verstappen NED Red Bull 58 Laps
2 Charles Leclerc MON Ferrari + 8.771s
3 Sergio Perez MEX Red Bull + 10.093s
4 Carlos Sainz ESP Ferrari + 24.892s
5 George Russell GBR Mercedes + 35.888s
6 Lando Norris GBR McLaren F1 + 56.234s
7 Esteban Ocon FRA Alpine F1 + 57.240s
8 Lance Stroll CAN Aston Martin + 76.931s
9 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 + 83.268s
10 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 83.898s
11 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 89.371s
12 Zhou Guanyu CHN Alfa Romeo + 1 Lap
13 Alex Albon THA Williams + 1 Lap
14 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 1 Lap
15 Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo + 1 Lap
16 Mick Schumacher GER Haas F1 + 1 Lap
17 Kevin Magnussen DEN Haas F1 + 1 Lap
Lewis Hamilton GBR Mercedes
Nicholas Latifi CAN Williams
Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS