Formule 1

Max Verstappen op voorste rij naast polesitter Hamilton, foute calculatie Ferrari + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 30 november 2019 14:24

Op het fel verlichte Yas Marina Circuit is de laatste pole positie van het Formule 1 seizoen 2019 voor Lewis Hamilton. De Britse Mercedes F1-coureur reed de snelste ronde in 1:34.779 en daar kon Valtteri Bottas net niet aan tippen. De derde tijd was voor Max Verstappen de Nederlander kwam iets meer dan drie tienden te kort op de Brit. Charles Leclerc was te laat in Q3 en kon geen ultieme poging meer ondernemen en bleef steken op de vierde positie net als Sebastian Vettel P5. Zondag start Verstappen naast Hamilton op de eerste startrij wegens de gridstraf van Valtteri Bottas.

Max Verstappen Abu Dhabi

Q1
Het team van Aston Martin Red Bull Racing liet in de openingsfase van de kwalificatie al snel hun intenties zien. Alexander Albon noteerde als eerste een tijd die vervolgens door Max Verstappen werd verbeterd terwijl de zon onderging op het circuit van Yas Marina. De klok gaf de tijd van de Nederlander aan in 1.36.390. Bij Ferrari verliep het stroef, Sebastian Vettel spinde doordat hij met te koude banden te snel op het gas ging maar kon zonder gevolgen verder. Lewis Hamilton verbeterde de tijd van Verstappen met 0.159 seconde. Valtteri Bottas had de derde tijd in handen. In de slotminuten scherpte Hamilton zijn tijd aan naar 1:35.851. In de pitstraat was bijna een touché tussen Romain Grosjean en Daniil Kvyat en de stewards starten een onderzoek. Max Verstappen nam genoegen met P4, terwijl Alexander Albon vlak voor tijd de tweede tijd reed voor Bottas.

Uitslag Q1:
Formule 1 2019


Q2
De duisternis viel langzaam in tijdens de aanvang van Q2. Alexander Albon was als eerste op de baan en was daar niet helemaal blij mee, zo liet hij weten over de boordradio. Net als Lewis Hamilton was ook Max Verstappen begonnen aan zijn eerste run. Lewis Hamilton noteerde de voorlopig snelste tijd in 1:35.634, Verstappen sloot aan achter de Brit ten koste van Carlos Sainz. De Nederlander verloor in zijn eerste run die positie aan Charles Leclerc, terwijl ook Sebastian Vettel het beter deed in Q2 met de derde tijd. Valtteri Bottas begon redelijk laat in de sessie en nam P2 over van Leclerc. Verstappen zakte daardoor naar de vijfde positie. De tweede run begon op jacht naar Q3. Valtteri Bottas (P3) bleef in de garage, Lewis Hamilton (P2) en Max Verstappen(P5) braken hun ronde af. Sebastian Vettel (P4) verbeterde ook niet, terwijl Leclerc de snelste tijd reed in 1:35.543.

Uitslag Q2:
Formule 1 2019


Q3
De strijd om pole position was begonnen. Nico Hülkenberg opende maar werd al snel door Carlos Sainz gepasseerd. Lewis Hamilton reed vliegensvlug naar de snelste tijd in 1:34.828. Max Verstappen reed de tweede tijd en zette Valtteri Bottas daarmee terug naar P3. Het verschil tussen de Nederlander en de Brit was 0.311 seconde. Charles Leclerc bleef op P4 zijn teamgenoot voorlopig voor. Wie o wie zou de laatste pole van het seizoen pakken? In de slotseconden was Verstappen zich aan het voorbereiden op een snelle run om de tijd van Hamilton te kloppen. Charles Leclerc was te laat en miste zijn tweede run. Hamilton scherpte zijn tijd aan naar 1:34.779. Dit was goed voor een nieuw baanrecord en pole positie. Valtteri Bottas wist te verbeteren en zette zijn Mercedes op P2. Max Verstappen noteerde zijn beste kwalificatie resultaat in Abu Dhabi met P3. Alexander Albon deed het netjes met de zesde positie.

Uitslag Q3:

Formule 1 2019

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS