Formule 1

Max Verstappen kan weinig uitrichten in Grand Prix van Brazilië en wordt vijfde; Sebastian Vettel wint + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 november 2017 17:34

SAO PAULO - Max Verstappen is de Grand Prix van Brazilië op de vijfde plaats geëindigd. De Nederlander van Red Bull Racing reed vrijwel de hele race op de vierde plaats maar werd twaalf ronden voor het einde nog ingehaald door Lewis Hamilton. Sebastian Vettel won de race, voor Valtteri Bottas die tweede werd en nummer drie Kimi Räikkönen.

Max Verstappen Red Bull Racing Grand Prix Brazilië


Hoewel het kampioenschap al is beslist - Lewis Hamilton schreef het twee weken geleden op zijn naam tijdens de Grand Prix van Brazilië - was er in Brazilië nog wel een ferme strijd gaande om de tweede plaats in het kampioenschap. Voor Vettel, voorafgaand aan de race de nummer twee, was er alles aan gelegen die positie te behouden. Daarvoor moest hij de van poleposition startende Bottas achter zich zien te houden.

Bij de start slaagde Vettel erin direct Bottas te passeren, zijn concurrent in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap. Verder naar achteren spinde Daniel Ricciardo na een tik van Stoffel Vandoorne en raakten Esteban Ocon en Romain Grosjean elkaar waardoor Ocon voor het eerst in zijn carrière uitviel. De safety car kwam de baan op en in de zesde ronde werd de race hervat. Hamilton, die na zijn crash in de kwalificatie vanuit de pitstraat was gestart, was er eens goed voor gaan zitten en reed na elf ronden al op de negende plaats. Ook Ricciardo, die door een grid penalty verder naar achteren moest starten was bezig aan een opmars.

Nadat Grosjean een tijdstraf van tien seconden had gekregen wegens het veroorzaken van een botsing, was Hamilton achter Verstappen opgedoken. Omdat de Nederlander in die fase van de race klaagde over versleten banden, zocht hij weldra de pitstraat voor een set nieuwe softbanden. Een ronde eerder was Bottas in ronde 28 de eerste coureur geweest die een pitstop deed. Even later reed Hamilton zowaar aan kop, al moest de Brit nog wel een stop maken.

Dat deed hij pas in de 44ste ronde. De Mercedes-coureur kwam opnieuw achter Verstappen terecht op ruim tien seconden. Inmiddels racend op de supersoftband reed hij met afstand de snelste rondetijden en leek zelfs een podiumplaats nog mogelijk voor de viervoudig wereldkampioen. De achterstand op Verstappen werd snel kleiner en in de 53ste ronde had Hamilton hem in het vizier. Zes ronden later volgde de aanval. In eerste instantie pareerde Verstappen, maar daarna werd hij op snelheid alsnog verslagen.

In de slotfase vroeg Verstappen om nog eens binnen te komen omdat zijn banden andermaal versleten waren. In de 63ste ronden kwam hij dan ook naar binnen om zo zijn vijfde plaats veilig te kunnen stellen. De voorsprong op zijn teamgenoot Ricciardo was dermate groot dat hij zich de stop kon veroorloven. Daarna slaagde hij er nog in de snelste ronde te rijden, meer zat er voor Verstappen niet meer in.

Hamilton ging intussen vrolijk verder met zijn opmars en kreeg al gauw Räikkönen in het vizier, maar kwam uiteindelijk net tekort om de Fin van Ferrari de laatste podiumplaats afhandig te maken. Vooraan ging de winst naar Vettel, die vrijwel de hele wedstrijd onbedreigd vooraan had gereden.

UITSLAG

1. Sebastian Vettel (Ferrari) - 71 ronden
2. Valtteri Bottas (Mercedes) - 2"762
3. Kimi Räikkönen (Ferrari) - 4"600
4. Lewis Hamilton (Mercedes) - 5"468
5. Max Verstappen (Red Bull-Renault) - 32"940
6. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) - 48"691
7. Felipe Massa (Williams-Mercedes) - 1'08"882
8. Fernando Alonso (McLaren-Honda) - 1'09"363
9. Sergio Pérez (Force India-Mercedes) - 1'09"500
10. Nico Hülkenberg (Renault) - 1 ronde
11. Carlos Sainz (Renault) - 1 ronde
12. Pierre Gasly (Toro Rosso-Renault) - 1 ronde
13. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) - 1 ronde
14. Pascal Wehrlein (Sauber-Ferrari) - 1 ronde
15. Romain Grosjean (Haas-Ferrari) - 2 ronden
16. Lance Stroll (Williams-Mercedes) - 2 ronden

Uitgevallen:
Brendon Hartley
Esteban Ocon
Kevin Magnussen
Stoffel Vandoorne

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS