Formule 1

Max Verstappen is de nieuwste F1-grootheid na een seizoen met recordaantal GP overwinningen

Uitgegeven door Peter Vader • 21 november 2022 18:02 • Print artikel

Dat Max Verstappen getalenteerd is, dat weten we al een paar jaar. Maar dat we hem vanaf nu ook kunnen plaatsen in de rij van de grootste Formule 1-coureurs aller tijden, dat is nieuw. In Abu Dhabi bewees hij dat hij de nieuwste coureur is die met recht als één van de grootsten van de F1-sport wordt beschouwd. Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen heeft zijn historische Formule 1-seizoen 2022 namelijk afgesloten met een uitroepteken!

Max_Verstappen_en_Red_Bull_crew F1 World champion 2022 15 GP wins

Recordaantal overwinningen
Zijn vijftiende overwinning van het seizoen in de laatste race van het jaar, bezegelde een bijna perfect seizoen van de Nederlander. Verstappen is nu tweevoudig F1-wereldkampioen en sluit zich daarmee aan bij grootheden als Mika Häkkinen en Fernando Alonso. Maar wat Verstappen dit seizoen heeft bereikt, is misschien wel de beste prestatie van welke wereldkampioen dan ook. Hij domineerde het veld met een recordaantal van vijftien overwinningen in 22 races, sloot zijn tweede kampioenschap af met nog vier Grands Prix te gaan en behaalde overwinningen vanaf de veertiende startplaats op de grid. Geen enkele coureur heeft in één seizoen meer overwinningen behaald of meer kampioenschapspunten gescoord!

Max_Verstappen_F1_Abu_Dhabi

Nadrukkelijk gewonnen!
En hoewel deze statistieken natuurlijk zijn ‘opgeblazen’ doordat er nou eenmaal meer F1 worden gehouden en de scoringskansen dus groter zijn dan in de voorbije decennia, hebben maar weinig wereldkampioenen hun titel zo nadrukkelijk gewonnen als Max Verstappen. De overwinning van Michael Schumacher in 2004 en het kampioenschap van Sebastian Vettel in 2013 zijn de meest recente voorbeelden van dominantie in de afgelopen 20 jaar. De prestatie van Verstappen is een prestatie van de Nederlander die door fans op dezelfde manier zou moeten worden bedacht als die van Michael Schumacher, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. En hij had slechts bijna een seizoen nodig dat zo dominant was als dit, in de nasleep van zijn controversiële eerste kampioenschap het jaar ervoor. Toen profiteerde hij van een safety car-uitspraak aan het einde van de laatste race van het seizoen, waardoor hij Hamilton in de laatste ronde kon inhalen om de race en het kampioenschap te winnen. Het lot hielp hem dus een handje, maar gezien de ontwikkelingen en strijd gedurende het hele seizoen 2021 was iedereen het erover eens dat Verstappen moreel toen toch al de wereldkampioen was. In 2022 werd zijn kampioenschap ook weer vertroebeld, nadat werd vastgesteld dat Red Bull de kostenlimiet van de F1 voor het seizoen 2021 had overschreden. Het doet niets af aan de prestatie van de Nederlander!

Max_Verstappen_donuts_1

Eén van de grootsten
De uitdaging zal in de toekomst nu echter alleen maar moeilijker worden voor Verstappen, aldus een bericht van ABC.net. Zijn huidige succes is geen garantie in de F1 en wereldkampioenschappen zijn bepaald niet vanzelfsprekendheid. Vraag het maar aan Fernando Alonso, die in 2006 zijn tweede titel won, maar daarna niet meer. Dominantie in 2023 lijkt voor Verstappen momenteel vergezocht, aangezien alle teams een veel beter begrip hebben van de technische reglementen die dit seizoen zijn ingevoerd. Mercedes zag er tegen het einde van dit seizoen uit als zijn oude zelf en boekte eindelijk een overwinning met George Russel in Brazilië. Ferrari had dit jaar soms een erg goede auto en ze zouden een bedreiging kunnen vormen als ze hun mechanische en tactische fouten herstellen. Maar voorlopig behoort de F1 toe aan Verstappen, de nieuwste coureur die met recht als één van de grootsten van de sport wordt beschouwd.

De statistieken van Verstappen voor 2022:
Aantal overwinningen 2022: 15 - F1-record
Aantal punten: 454 - F1-record
Aantal snelste ronde: 5
Laagste startpositie voor GP overwinning: 14eLogo_RaceXpress_on_YouTube_5

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS