Formule 1

Lewis Hamilton zegeviert in Frankrijk, Max Verstappen foutloos naar podium, crashes in openingsfase + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 24 juni 2018 16:06

Le Castellet - De Grand Prix van Frankrijk is gewonnen door Lewis Hamilton. Op het Circuit Paul Ricard was de Mercedes F1-coureur te snel voor Max Verstappen. De derde plaats was het hoogst haalbare voor Kimi Raikkonen, die derde werd. De start op een zonnige baan verliep chaotisch waar Sebastian Vettel in zijn Ferrari de Mercedes van Valtteri Bottas toucheerde. Een bocht verderop was het Perre Gasly die tegen Ocon knalde. Hierdoor hierdoor ontstond een safetycar situatie. De race ontaarde in een strategisch steekspel, waarin Hamilton net als Verstappen foutloos reed.

Formule 1 2018


Tijdens de start gebeurde er veel in de eerste bocht. Vettel verremde zich en raakte Bottas waarbij de Duitser zijn neus beschadigde en Bottas linksachter zijn band lek reed. Iets verderop gleed Pierre Gasly in de achterkant van Esteban Ocon. Pech voor de Force India coureur en einde race voor beide heren. Een Safety-car was het gevolg. Lewis Hamilton behield de leiding, Max Verstappen volgde op P2 en de verrassende Carlos Sainz op P3, gevolgd door Daniel Ricciardo. Kevin Magnussen maakte een zeer goede start en vond zichzelf ineens op P5 terug. Charles Leclerc consolideerde goed en zet de Sauber op P6.

In ronde 6 vond de herstart plaats, waarbij Fernando Alonso een lichte touché had met Vettel maar zonder ernstige gevolgen. De Duitser begon aan zijn opmars en de Spanjaard ging in de achteruit. Hamilton en Verstappen sloegen een klein gaatje van drie seconden. Vettel kreeg van de raceleiding een 5 seconden tijdstraf opgelegd en Bottas rukte op en lag inmiddels op P 13. Onder een dreigende lucht, brandde de strijd in het middelveld los. Leclerc kreeg Vettel aan zijn staart gevolgd door Romain Grosjean en Nico Hulkenberg. in de 20ste ronde zorgde Bottas ervoor dat hij zijn Zilverpijl in de punten stuurde op P10 door Grosjean te passeren.

Formule 1 2018 Max Verstappen


In rond 26 ging Max Verstappen als eerste van de top naar binnen voor een pitstop en het team van Red Bull probeerde hiermee een undercut te forceren. De Nederlander viel met de actie terug naar P4 nog voor Vettel en achter Raikkonen. Hamilton pushte aan de leiding met Ricciardo in zijn kielzog. Sergey Sirotkin kreeg ook een vijf seconden penalty voor te langzaam rijden achter de safetycar in de openingsfase van de wedstrijd.

Ricciardo maakte zijn stop in ronde 29 en koos voor de soft band. De Australiër kwam door de actie achter Vettel terecht op P5. Sergio Perez strandde in de pits door een probleem met zijn Mercedes-krachtbron.

Ook Grosjean kreeg een 5 seconden straf voor een incident in de eerste ronde bij bocht één. Hamilton maakte zijn pitstop en gaf de leiding zo over aan Kimi Raikkonen in ronde 34, 4 seconden voor Verstappen. De Fin kwam een ronde later binnen voor supersofts. Door deze strategie kreeg Hamilton weer de leiding. Ricciardo lag na een inhaalactie op P3.

Het team van Renault sloot aan bij de top drie teams met Hulkenberg op P7 en Sainz op P8. De top voerde de snelheid op. De verwachte bui leek uit te blijven. Door de pitstop van Renault reed Stoffel Vandoorne in de punten op P9. Aan de kop van het veld ging de strijd door. Ook het gevecht tussen de beide Ferrari's om P4. Bij Bottas ging het fout bij de pitstop en hij verloor veel tijd. Ondertussen klaagde Verstappen over wat vibraties.

In de slotfase van de race werd het spannend tussen Ricciardo en Raikkonen in de strijd om P3. De Fin probeerde uit alle macht de Australiër in te halen. De strijd werd gewonnen door de Ferrari in ronde 48, waardoor Ricciardo naar P4 zakte. Lance Stroll viel nog uit met een kapotte linkerachterband en was daarmee uitvaller nummer vier met nog drie ronden te gaan. Door dit incident kwam een virtual safety car situatie tot stand. Uiteindelijk ging in de laatste ronde het licht op groen en kon Hamilton volgas de finish over, gevolgd door Vertappen en Raikkonen.

Uitslag Grand Prix van Frankrijk:

1   Lewis Hamilton	Mercedes     1:30:11.385s	
2 Max Verstappen Red Bull + 7.090s
3 Kimi Räikkönen Ferrari + 25.888s
4 Daniel Ricciardo Red Bull + 34.736s
5 Sebastian Vettel Ferrari + 61.935s
6 Kevin Magnussen Haas + 79.364s
7 Valtteri Bottas Mercedes + 80.632s
8 Carlos Sainz Renault + 87.184s
9 Nico Hülkenberg Renault + 91.989s
10 Charles Leclerc Sauber + 93.873s
11 Romain Grosjean Haas + 1 lap 1
12 Stoffel Vandoorne McLaren + 1 lap 1
13 Marcus Ericsson Sauber + 1 lap 1
14 Brendon Hartley Toro Rosso + 1 lap 1
15 Sergey Sirotkin Williams + 1 lap 1
16 Fernando Alonso McLaren + 3 laps
17 Lance Stroll Williams DNF
18 Sergio Pérez Force India DNF
19 Esteban Ocon Force India DNF
20 Pierre Gasly Toro Rosso DNF

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS