Formule 1

Lewis Hamilton wint op P2 Grand Prix Canada na tijdstraf Sebastian Vettel, P5 voor Max Verstappen + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 juni 2019 20:14

MONTREAL - De Grand Prix van Canada is gewonnen door Lewis Hamilton die de overwinning cadeau kreeg door een tijdstraf van Sebastian Vettel. De Duitser mocht het tweede treetje van het erepodium bestijgen. Charles Leclerc finishte op P3. Max Verstappen deed wat hij kon, maar kon er niet meer dan de vijfde positie uit de RB15 persen die duidelijk snelheid tekortkwam.

Formule 1 2019 Max Verstappen

De start van de race op het Circuit Gilles Villeneuve verliep goed voor Sebastian Vettel die de leiding hield voor Lewis Hamilton en Charles Leclerc. Max Verstappen was Lando Norris nog niet voorbij en bleef dus op P9 achter de McLaren. Alexander Albon moest zijn voorvleugel laten vervangen en viel terug naar P20. Het gevecht om P8 was in volle gang na vijf ronden. Ook Carlos Sainz moest al vroeg naar binnen door een probleem met een luchtingang. Verstappen had inmiddels Norris verschalkt in ronde zeven. Pierre Gasly kwam een ronde later naar binnen voor een geplande pitstop. Norris werd de eerste uitvaller van de race door een gebroken achterwielophanging.

De volgende coureur die Verstappen op de korrel had was Valtteri Bottas op P5, de Fin reed achter Nico Hülkenberg. Daniel Ricciardo, die inmiddels een pitstop had gemaakt, haalde Lance Stroll in en klom terug naar P7. Vettel ging nog steeds aan de leiding en lag 2.742 seconden voor op Hamilton. Leclerc zat 4,2 seconden achter zijn teamgenoot. In ronde 17 meldde Nico Hülkenberg zich vanaf P4 bij zijn pitbox voor vers rubber. Verstappen schoof op naar P5 waar de Duitser terugzakte naar P7 achter Ricciardo. De Renault-bolides zaten nu opgesloten tussen de Red Bulls. 1:16.515 was de snelste tijd van het moment, gereden door Leclerc.

In ronde 26 kwam de leider van de wedstrijd binnen voor nieuwe banden en wisselde naar de witte band. Hamilton nam de leiding over met Leclerc op P2. Vettel kwam terug op de derde positie voor Bottas. Via de boordradio kreeg Hamilton door dat hij volle bak moest gaan om een gat te creëren voor een goede pitstop. De Brit kon echter niet langer doorrijden en kwam twee ronden later binnen voor nieuwe banden en kwam vlak voor zijn teamgenoot terug op de baan. Leclerc nu op P1 voor Vettel. Antonio Giovinazzi maakte een schuiver op het moment dat Bottas een pitstop maakte in ronde 31. De Fin kwam tussen de beide Renaults terecht op P6 en gaf daarmee de vierde plek aan Verstappen. Sergio Pérez en Romain Grosjean in gevecht om positie raakten elkaar licht. De Haas-coureur trok aan het kortste eind en kwam achter de Mexicaan op P14.

In ronde 33 was er beweging bij de garage van Ferrari om Leclerc van nieuwe banden te voorzien. Vettel kreeg de leiding in de wedstrijd, Hamilton reed nog steeds achter de Duitser. De Brit echter zat nu slechts tien seconden voorVerstappen die naar P3 doorgeschoven was. De Nederlander moest nog wel naar binnen voor nieuw rubber, net als Lance Stroll. Leclerc ging voorbij aan Verstappen omdat de Monegask verse banden had. Halverwege de race was Bottas druk in gevecht met Ricciardo om P5. De Fin slaagde er al een aantal ronden niet in de Australiër voorbij te komen. Drrie ronden later lukte het Bottas dan toch om de Mercedes voorbij de Renault te drukken. Ook de leider in de wedstrijd Vettel zag nu zijn rivaal in de spiegels. Hamilton was kort aan de staart van de Ferrari gekomen en zat zelfs in DRS-afstand van de Duitser. Geluk voor de Scuderia-coureur door een remfout van de Brit. Verstappen meldde aan het team dat hij een probleem had met zijn rempedaal. In ronde 47 maakte Stroll zijn pitstop, Verstappen was nu de laatste coureur die nog binnen moest komen. De titanenstrijd aan de kop van het veld ging verbeten door waar vettel een momentje beleefde. De Duitser verremde zich en moest over het gras om zo weer terug op de baan te komen vlak voor Lewis Hamilton.

Met nog 21 ronden te gaan maakte Verstappen dan uiteindelijk zijn pitstop en kwam terug op de baan voor zijn teamgenoot Gasly op P7 en achter Hülkenberg met een setje gebruikte medium-banden. Verstappen inmiddels voorbij aan Hülkenberg en ging op jacht naar de volgende Renault, die op P5 reed. Vettel drukte er een nieuwe snelste tijd uit in 1:14.903. Een ronde later snoepte Bottas daar een ronde later 0.008s af. Met nog twaalf ronden te gaan kreeg Vettel een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek voor zijn uitstapje eerder in de wedstrijd. Hamilton lag op P2 met een verschil van 2.796s. Verstappen reed met nog tien ronden te gaan in niemandsland op P5 achter Bottas. De Fin lag 8,5 seconden achter Leclerc.

In de slotfase viel Alexander Albon uit na 63 raceronden op P18. Leclerc op P3 probeerde er uit te slepen wat er in zat en reed een nieuwe snelste ronde in 1:14.356. Stroll ging voorbij aan Sainz en zette zich zo op P9. Vettel kwam als eerste over de finish, maar moest die plek afstaan aan Hamilton door de 5 seconden tijdstraf. Leclerc kon met P3 ook naar het podium. Bottas zetten nog de snelste tijd neer en pakte zo een extra punt in het kampioenschap. Verstappen sloot de race af op P5.